Instalacije šest umjetnica na Skalinama

Projekat “Penelopolis” je zamišljen kao žensko re-mapiranje kulturnih mapa mediteranskih gradova putem umjetničkih interevencija
54 pregleda 0 komentar(a)
Skaline, Foto: Vesko Belojević
Skaline, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.04.2013. 18:25h

Instalacije šest umjetnica Gordane Kuč, Ivanke Vane Prelević i Nade Kažić, Sumer Sajin, Merve Sendil i Isil Egrikavuk. biće postavljene u suboru 27. aprila od 13 do 18 sati na Skalinama u Podgorici.

Umjetničke intervencije u prostoru crnogorskih i turskih umjetnica su dio međunarodnog projekta “Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranih gradova/Podgorica 2013.

Realizuju ga NVO NOVA Centar za feminitičku kulturu iz Podgorice i Koza Visual – Asocijacija za kulturu i umjetnost iz Istanbula. Projekat je podržan od strane Anna Lindh Fondacije, čijim programom u Crnoj Gori koordinira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Projekat “Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranskih gradova/Podgorica 2013” planiran je kao mediteranski projekat

Projekat “Penelopolis” je zamišljen kao žensko re-mapiranje kulturnih mapa mediteranskih gradova putem umjetničkih interevencija – instalacija u prostoru.

On je iniciran da bi se učinio vidljivim značaj koji ženski, ali i svi drugi marginalizovani kulturni identiteti imaju u formiranju kulturnih identiteta mediteranskih gradova (u ovom slučaju Podgorice).

Svojim umjetničkim intervencijama umjetnice će za trenutak učiniti vidljivim i prisutnim marginalizovane ženske kulturne identitete i na taj način će projektovati novu kulturnu mapu grada koja - za razliku od oficijelnih gradskih kulturnih mapa koje markiraju samo mjesta uticaja većinskih kultura – prepoznaje i priznaje njihov uticaj na savremeni identitet grada i važnost marginalizovanog ženskog kulturnog nasljeđa u tom kontekstu.

Projekat “Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranskih gradova/Podgorica 2013” planiran je kao mediteranski projekat koji će, nakon Podgorice, biti organizovan i u drugim gradovima Mediterana.

Bonus video: