Otkrivena Selindžerova prepiska

Pisac poznatog romana “Lovac u žitu” se četrdesetih godina prošlog vijeka rado dopisivao s djevojkom iz Toronta
0 komentar(a)
Selindžer, Foto: Www.salon.com
Selindžer, Foto: Www.salon.com
Ažurirano: 26.04.2013. 14:15h

Prepiska koju je 1940-ih poznati pisac Dž. D. Selindžer vodio s mladom Mardžori Šild, otkrivena je nakon sedam decenija kada je 95-godišnja Kanađanka odlučila da ih proda na aukciji, kako bi platila zdravstvene troškove.

Pisma koja je Salindžer razmjenjivao sa Mardžori kupio je “Morgan Library & Museum”

Iako je veći dio svog života proveo bježeći od medija i u svojevrsnoj izolaciji, postojalo je vrijeme kada je Selindžer bio malo otvoreniji za komunikaciju.

Pisac poznatog romana “Lovac u žitu” se četrdesetih godina prošlog vijeka rado dopisivao s djevojkom iz Toronta koja mu se obratila sa molbom za savjetovanje oko literarne karijere.

Selindžer nakon 1965. godine pa sve do svoje smrti 2010. nije objavljivao, iako postoje glasine o brojnim napisanim romanima, pa je pojava njegovih pisama u kojima pominje nikad objavljenu priču izazvala priličnu senzaciju u literarnim krugovima.

Oni koji su bili u prilici da detaljno iščitaju Selindžerova novootkrivena pisma kažu kako su fascinantna jer je pisac tada bio “tek na početku svoje književne karijere”

Danas 95-godišnja Mardžori, koja se sa Selindžerom dopisivala prije više od pola vijeka, odlučila se na prodaju njegovih pisama jer joj novac treba za zdravstvene troškove.

Selindžer u jednom pismu pominje nikad objavljenu priču “Harry Jesus” za koju neskromno kaže da će “iščupati Amerikancima srce iz grudi i onda ga vratiti unutra bogatije i ljepše”.

Pisma koja je Salindžer razmjenjivao sa Mardžori kupio je “Morgan Library & Museum”, a data su i na uvid “New York Timesu”.

Dio pisma upućenog mladoj Kanađanki

Godine 1941. Selindžer je, između ostalog, otkrio Mardžori kako je napisao “prvo poglavlje u priči o Holdenu”, misleći najvjerovatnije na svog najpoznatijeg junaka Holdena Kolfilda.

Zanimljivo je da je priča “Slight Rebellion Off Madison” koja će kasnije biti jedno poglavlje “Lovca u žitu” prihvaćena za objavljivanje u “New Yorkeru” još 1941, ali je izašla tek nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Oni koji su bili u prilici da detaljno iščitaju Selindžerova novootkrivena pisma kažu kako su fascinantna jer je pisac tada bio “tek na početku svoje književne karijere”, ali sa već “formiranim specifičnim glasom”.

Bonus video: