Roman "Life lift" Slavice Perović promovisan u Baru

"Pokušala sam da napravim ono što Orhan Pamuk definiše kao fikciju koja liči na stvarnost", rekla je Perović
397 pregleda 0 komentar(a)
Slavica Perović, Foto: Savo Prelević
Slavica Perović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2013. 07:10h

Prozni debi profesorice Slavice Perović, roman „Life lift“ u izdanju podgoričke „Nove knjige“ promovisan je preksinoć u Dvorcu kralja Nikole.

Mila Čordašević, urednica književnog programa u JP Kulturni centar Bar, za roman je rekla da je trenutno jedan od najprodavanijih u Crnoj Gori i da je lani u užem izboru za prestižnu NIN-ovu nagradu.

Urednica „Nove knjige“ Jelena Krsmanović prenijela je riječi recenzenta Zorana Paunovića da je „Life lift“ nesvakidašnje zamšljena, precizno vođena i do kraja realizovana priča sa jakim stepenom čitalačke identifikacije sa likovima, čime odudara od klasičnih proznih prvijenaca.

Slavica Perović, univerzitetska profesorica i poznati lingvista, kazala je da je dugo intrigirao izazov jezika, ne samo sa aspekta naučnih teorija

"Roman je jedan od uvjerljivih dokaza da pravi put postoji-put emocija i istinskih vrijednosti. Knjiga me je nosila, emocije su radile, čitala sam je kao čitalac a ne kao profesor.

U njoj su brojni likovi koje znate iz života, ovo je slojeviti roman koji vas vuče da mu se ponovo vratite, sa fokusom na ženu u Crnoj Gori, što je i tema istraživanja koje glavnu junakinju, podgoričku novinarku, uvodi u seriju preispitivanja sebe i odnosa sa najbližim okruženjem.

Likovi su uvezani i upleteni na vrlo stručan način, monolog je vješto urađen.

Slavica Perović, univerzitetska profesorica i poznati lingvista, kazala je da je dugo intrigirao izazov jezika, ne samo sa aspekta naučnih teorija.

"Svi mi nosimo mnogo akumulisanih tuđih romana i priča, pokušala sam da napravim ono što Orhan Pamuk definiše kao fikciju koja liči na stvarnost", rekla je Perović.

Ona je naglasila da je „Life lift“ priča o stavu i svojevrsno putovanje „kroz sebe“, da se nađe stav.

"Junakinja je morala da prođe kroz fazu sumnje, da oformi svoj stav prema sebi, svom suprugu, prostoru i društvu", rekla je Slavica Perović.

Bonus video: