"Poslušaj me – odigraću ti“

Organizatori su za mjesto događaja izabrali Njegoševoj ulici, kako kažu, u čast 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 15:25h

Na Cetinju je danas upriličen koreoperformans „Poslušaj me – odigraću ti“. Riječ je o autorskom projektu koreografa Sanje Garić, realizovanom kroz saradnju sa Fakultetom dramskih umjetnosti i Baletskom trupom „Allegro“ iz Podgorice, uz pokroviteljstvo Prijestonice Cetinje, Ministarstva kulture i Ministarstva finansija.

Organizatori su za mjesto događaja izabrali Njegoševoj ulici, kako kažu, u čast 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, ali i u cilju obilježavanja Međunarodnog dana umjetničke igre, koji se slavi u čast rođenja baletskog reformatora Žan Žorž Novera.

Performans je, kako su istakli organizatori, inspirisan Njegoševom ulicom i mogućnostima koje ona nudi, te potrebom da joj bude ukazan značaj koji, samim nazivom, zaslužuje. Još jedna od ideja bila je da umjetnost igre, kao svojevrstan plesni dijalog, u vremenu otuđenosti, usamljenosti i fokusiranja ka virtuelnim komunikacijama, bude približena građanima Cetinja – koji su u velikom broju ispratili današnji događaj.

Današnji događaj, takođe, predstavljao je i promociju Cetinja kao živog scenskog i umjetničkog prostora, po konceptu grada – pozornice, te su, kroz komunikaciju i interakciju sa glumcima – igračima, u performansu učestvovali i građani crnogorske Prijestonice. Podršku organizaciji cijelog događaja pružila je Prijestonica Cetinje.

Galerija

Bonus video: