Luka Bar startovala pobjedom

Baranke su večeras u Podgorici savladale Budućnost Zetatrans 3:0 (25:23, 25:21, 25:22), u prvoj utakmici finala plej-ofa
5 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 18:20h

„Sirene“ su napravile brejk odmah na startu i stekle prednost u finalnoj seriji plej-ofa. Već u nedjelju na svom parketu Luka Bar ima priliku da povede 2:0 i stigne, možda, do odlučujuće prednosti. Istina, i prošle sezone je najtrofejnija crnogorska ženska ekipa vodila 2:0 u pobjedama, ali se na kraju radovala Budućnost sa 3:2 u pobjedama.

"Kad bih znao da će da bude kao i prošle godine, ja bih potpisao i u nedjelju da izgubimo", našalio se nakon meča trener Budućnosti Vladimir Racković.

Ostaje da se vidi da li je šampion spreman za novi preokret, za koji će trebati mnogo bolja igra od one koje su Podgoričanke prikazale u prvom meču finalne serije. Osim libera Ane Raičević, koja je u odbrani spašavala i „nemoguće“ lopte, pa i korektorke Nede Vujadinović, u „plavom“ taboru nije bilo više raspoloženih igračica.

Sa druge strane, Baranke, koje je predvodila korektorka Nikoleta Perović, odigrale su meč bez puno grešaka (iz igre su protivniku poklonile svega tri poena u prva dva seta), posebno na servisu, gdje su imale po dvije greške po setu. Koliko su sigurno igrale govori i činjenica da je trener gošći Vladimir Milačić tokom tri seta izvršio samo jednu, taktičku izmjenu. Anja Vujanović je na 20:17 za domaće u prvom setu ušla umjesto Marije Milović, jer je Milačić već bio potrošio oba tajm-auta, a trebao mu je prekid serije Budućnosti, u čemu je uspio...

Početak prvog seta je obećavao drugačiji epilog, Budućnost je povela 7:3, na 7:4 je imala kontru za nova četiri poena prednosti, ali je Marija Milović blokom zaustavila napad Budućnosti. To je dalo krila gošćama, koje su prvo izjednačile na 7:7, potom i stekle dva poena prednosti na 11:9, a vođstvo su držale do drugog tehničkog tajm-auta (16:15). Serijom 3:0, Budućnost je vratila vođstvo, a kada je Milana Rovčanin iz kontre donijela prednost od 20:17, činilo se da će šampion do vođstva od 1:0. Međutim, Baranke su izjednačile na 20:20, a na 21:21 su napravile novu mini seriju od 3:0 za tri set lopte. Budućnost je prve dvije anulirala, prišla na 23:25, ali je onda Nikolina Bajić servis greškom poklonila vođstvo gošćama.

Iako su Baranke na 6:3 primorale Rackovića da zatraži tajm-aut, do 18:17 za „sirene“ je trajala neizvjesnost. Nakon servis greške Bojane Medojević, Jelena Rosić je blokom donijela prednost od 20:17, a onda je Vesna Joksimović as servisom uvećala prednost na 21:17 i time prelomila ovaj set.

Budućnost je bolje počela treći set, povela je 5:2, ali je to kratko trajalo. Luka Bar je nakon drugog obaveznog tajm-auta stigla do četiri poena prednosti (19:15), kada se činilo da je sve gotovo.

Budućnost je, međutim napravila posljednji „trzaj“, izjednačila je na 19:19, ali je na 20:20 Luka Bar osvojila tri poena u nizu i otklonila sve dileme...

Izjave

Vladimir Racković, trener Budućnost Zetatransa: Svaka čast protivniku na zasluženoj pobjedi. Mi smo igrali loše. Ne bih nijednog trenutka želio da umanjim pobjedu Luke Bar, koja je ubjedljiva. Utakmica je bila loša, mi smo igrali kukavički, nijesmo igrali hrabro, osim Raičevićke i Vujadinovićke. Nijesmo iskoristili to što Luka Bar, po mom sudu, nije igrala 50 odsto svohij mogućnosti, jer oni mogu tri puta bolje, a mi to nijesmo iskoristili. Možete misliti na šta smo mi onda ličili kada smo u takvim uslovima izgubili. A tako se ne može uzeti titula. Mora da se iskoristi svaka šansa koju ti protivnik pruža, a oni su nam večeras davali tu šansu. Ne znam zašto, ali i atmosfera u sali je bila tmurna, ni naš protivnik nije bio posebno sjajniji od nas, nije to bio meč za finale plej-ofa. U drugom meču mi i ne moramo da igramo bolje, već samo hrabrije, a ako Luka Bar odigra ovako, mi dobijamo. Ali, štos je u tome što više neće igrati tako, jer su probili led, a osjetio se pritisak i za njima, bez obzira na pobjedu. Sad će svaka naredna utakmica biti teža za nas.

Vladimir Milačić, trener Luke Bar: Teška utakmica, serija je tek otvorena. Naravno, ovo je sigurno velika pobjeda u Podgorici, ali sad to moramo da „ovjerimo“ u Baru. Neće biti lako, kao što ni ova tri seta nijesu bila lagana, iako zbog maksimalne pobjede može da izgleda da je sve bilo lako, a nije bilo baš tako. Čestitam mojim djevojkama, treba sad da se odmorimo i pripremimo za dugačku i iscrpljujuću seriju. Da li su nas motivisale izjave Budućnosti da se oni pitaju? Pitaju se, nije ništa sporno, ipak su oni šampioni. ali su u sportu takve izjave normalna stvar. Mislim da je Budućnost favorit u finalu, u odnosu na prošlu godinu mi smo dosta promijenili tim, imali smo problema sa povredama, fali nam prvi libero, dok oni kompletni dvije-tri godine unazad, igraju dobro...

Naredna utakmica na programu je u nedjelju u Baru (18).

U plej-ofu igra se na tri dobijena meča.

Budućnost Zetatrans – Luka Bar 0:3 (23:25, 21:25, 22:25)

Podgorica – Medicinska škola. Gledalaca: 150. Sudije: Simonovska (Bar) i Kovačević (Podgorica). Poeni iz napada: Budućnost 35, Luka Bar 36. Poeni iz bloka: Budućnost 5, Luka Bar 9. Poeni iz servisa: Budućnost 9, Luka Bar 6. Servis greške: Budućnost 14, Luka Bar 6. Greške: Budućnost 10, Luka Bar 11.

Budućnost Zetatrans: RAIČEVIĆ (libero 1), Joketić, Janković 1, BAJIĆ 4, BOJOVIĆ 1, Đukić (libero 2), Baković, Bečić, PERUNIČIĆ 7, ROVČANIN 11, MEDOJEVIĆ 7, VUJADINOVIĆ 15.

Luka Bar: KOVAČEVIĆ 8, ROSIĆ 6, PEROVIĆ 20, Vuković, JOKSIMOVIĆ 6, MILOVIĆ 8, Hadžisalihović, CENOVIĆ (libero), MILIVOJEVIĆ 3, Vujanović, Barjaktarović, Vukosavović.

Galerija

Bonus video: