Koliko plastike pojedemo svaki dan?

Ftalati se obično koriste radi omekšavanja plastike, a nalaze se i u šamponima, deterdžentima, sredstvima za čišćenje...
75 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 16:44h

Alarmantni izvještaj centra "Texas Health Science Center" pokazuje da je najpopularnija hrana iz supermarketa, uključujući i mliječne proizvode, meso, začine, pića i tijesto za picu, kontaminirana raznim hemijskim sastojcima koji se nazivaju ftalati.

Ftalati se obično koriste radi omekšavanja plastike, a nalaze se i u šamponima, deterdžentima, sredstvima za čišćenje, losionima i zavjesama za kadu. Novo istraživanje pokazuje da se male količine mogu naći i u pakovanoj hrani.

"Kad se ftalati dodaju plastici, ne priključe se u potpunosti, što znači da mogu da iscure i da se prenesu preko vazduha, kože i vode, oni su svuda i gotovo su im svi izloženi", rekao je dr Kristofer Ohner, s njujorškog "Obesity Nutrition Research Center", koji je radio na studiji.

Ovo je zastrašujuća činjenica, jer su ftalati povezani s rakom dojke, urođenim manama, gojaznošću, astmom, motoričkim problemima kod djece i seksualnim disfunkcijama kod muškaraca.

"Dobro je što je procijenjen nivo kontaminacije putem hrane bio manji i smatra se sigurnim, prema mišljenju Agencije za zaštitu okoline, nego što je to bio slučaj u prethodnim studijama", rekao je dr Ohner.

Dr Ohner savjetuje kako da smanjite izloženost ftalatima.

1. Jedite manje mliječnih proizvoda i svinjetine

Tokom spomenute studije, ove namirnice su imale najviši nivo zagađenosti.

"To bi moglo biti zbog plastičnih cijevi koje se koriste za mlečne krave i plastične ambalaže za meso, ali u biti ne znamo kako ftalati dolaze u njih", objasnio je.

2. Ne koristite ili ograničite korišćenje plastičnih posuda i omota

Umjesto plastičnih posuda i kutija za čuvanje hrane, koristite staklenu ambalažu.

I svakako ne zagrijevajte hranu u plastici.

3. Kupujte svježu ribu i meso od mesara, a ne u plastici

"Sve što nije umotano ili spakovano u plastiku je bolje", kaže Ohner.

Zanimljivo je da je govedina imala najnižu koncentraciju ftalata u odnosu na 72 različite namirnice koje su testirane.

4. Pijte vodu iz slavine, a ako baš morate da koristite flaše odaberite bolju plastiku

"Ako na dnu flaše za recikliranje vidite brojeve 3 ili 7, vratite je nazad. Ta vrste plastike vjerovatno sadrži ftalate", upozorava dr Ohner.

Galerija

Bonus video: