Ang Li i Nikol Kidman u žiriju festivala u Kanu, počasna gošća Kim Novak

Još jedan član žirija je glumac Kristof Valc koji je osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Đangova osveta”
94 pregleda 0 komentar(a)
Kim Novak, Foto: Jonathanrosenbaum.com
Kim Novak, Foto: Jonathanrosenbaum.com
Ažurirano: 24.04.2013. 15:41h

Reditelj i dvostruki oskarovac Ang Li i australijska glumica Nikol Kidman priključili su se žiriju ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Kanu.

Žiri, kojim predsjedava reditelj Stiven Spilberg, odlučivaće ko će ove godine među 19 filmova iz takmičarskog programa osvojiti glavnu nagradu - Zlatnu palmu. Li (58) koji je rođen na Tajvanu ove godine osvojio je Oskara za najboljeg reditelja za film “Pijev život”, priču o indijskom dječaku koji je zarobljen na čamcu sa bengalskim tigrom. On je osvojio svog prvog Oskara 2006. godine za režiju gej kauboj drame “Planina Broukbek”.

Još jedan član žirija je glumac Kristof Valc koji je osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Đangova osveta”, dok je Kidmanova (45) osvojila nagradu američke filmske akademije u kategoriji za najbolju glumicu u filmu “Sati” 2002. godine. Među ostvarenjima koji se nalaze u trci za Zlatnu palmu su film Stivena Soderberga “Behind the Candelabra”, Romana Polanskog “Venus in Fur” i “Only God Forgives” Nikolasa Vindinga Refna u kome igra Rajan Gosling.

Međunarodni filmski festival u Kanu, 66. po redu otvoriće 15. maja film Baza Lurmana “Veliki Getsbi”, a zatvoriće ga 26. maja ostvarenje Žeroma Sala “Zulu”. Američka glumica Kim Novak, zvijezda Hičkokovog remek-djela “Vertigo” iz 1958, biće počasna gošća ovogodišnjeg Kanskog festivala. Odbivši da se povinuje strogim pravilima velikih američkih studija, Kim Novak je 1965. okrenula leđa Holivudu i napustila film da bi se posvetila slikarstvu.

Kako prenosi AFP, 80-godišnja glumica će biti počasni gost specijalne projekcije povodom restauracije čuvenog Hičkokovog psihološkog trilera u kojem je njen partner bio Džejms Stjuart. Kim Novak će prisustvovati i ceremoniji zatvaranja festivala na kojoj će uručiti jednu od nagrada. Među ulogama koje su je proslavile su uloga prostitutke velikog srca u filmu “Poljubi me, glupane” (1964) Bilija Vajldera, vještice u komediji “Zvono, knjiga i svijeća” (1958) i preljubnice u drami “Stranci kad se sretnemo” (1960), oba ostvarenja u režiji Ričarda Kvina.

Bonus video: