Vahida Nimanbegu predstavila akrilike barskoj publici

"Vedro i životno, zagonetno i intrigantno, lirsko i intimističko, slikarsvo Vahide Nimanbegu vjeruje u sinhronizaciju/sublimaciju životnih sokova kroz jedinstvo različitosti ..."
392 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2018. 08:53h

Likovni program XXXI Barskog ljetopisa nastavljen je sinoć samostalnom izložbom slika akademske umjetnice iz Ulcinja Vahide Nimanbegu, koja je barskoj likovnoj publici predstavila svoje akrilike rađene u posljednjih nekoliko godina.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović istakla je da su Mediteran, Crna Gora i Ulcinj geografski toponimi sadržaja Vahidinih pikturalnih iskaza i svijet u kojem obitava i sa kojim korenspondira.

Prema njenim riječima, druga, manje vidljiva mentalna geografija konstatuje umne pejzaže “koji nam otkrivaju Vahidu Nimanbegu kao umjetnicu suptilnog, suzdržano - ekspresivnog lirskog izražaja, melodične, harmonične game Mediterana, a za čitanja tih piktograma neophodno je poznavanje lične simbolike umjetnice”.

"Ujednačeni komopozicioni sklad u radovima Vahide Nimanbegu, naizgled slučajni ritmičko-dinamički odnosi, navode na razmišljanje da je sve gotovo spontano nastalo. Upravo je suprotno. Promišljeni i izbalansirani likovni elementi djela, čine konstrukt slike otvorenim poljem osmišljenih intervencija. Ove slike pričaju priču amalgamiranih iskustava, sagu nasljeđa, rodne zemlje, obale, obližnjih vrtova i sve su te priče, kao “pačvorci” tkanina povezane šavovima viđenog u nadovezujućem smislenom slijedu, tvoreći specifičan ćilim sjećanja, proživljenog, naslućenog, željenog", navela je dr Miranović.

Ona je dodala da Vahida slika jednostavnim pikturalnim jezikom, “osnovnim geometrijskim formama u akcentima koje multiplikuje” gdje čovjek nije neophodan u bukvalnom figuralnom prikazu “ jer je opšte prisutan u svakom potezu kičice, reljefno naglašene fakture ili manje intenzivnom egzekutivnom naboju”.

"Vedro i životno, zagonetno i intrigantno, lirsko i intimističko, slikarsvo Vahide Nimanbegu vjeruje u sinhronizaciju/sublimaciju životnih sokova kroz jedinstvo različitosti – umjetnosti i kultura ovdašnjih prostora, ljepote krajolika fizičkih pejzaža, ali i onih mentalnih što kroz simol progovaraju u vidljivom. Ono krije tajnu što sobom svaka velika umjetnost nosi, kao izazov i slutnja nekih novih budućih čitanja", zaključila je dr Miranović.

Vahida Hasanaga Nimanbegu živi i radi u Ulcinju, a 1994. diplomirala je na odseku aranžer na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, gdje 1996. diplomira na odsjeku nastavnik likovne kulture. Na odsjeku Zidno slikarstvo diplomira 2002. Član je ULUCG od 2009, dobitnica nekoliko nagrada i priznanja u Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu i Makedoniji. Samostalno je izlagala u Crnoj Gori, Srbiji, SAD, Izraelu, Njemačkoj, Albaniji, BiH, Hrvatskoj i Švajcarskoj, a učestvovala je na više desetina kolektivnih izložbi u Evropi i svijetu, i na brojnim likovnim simpozijumima, kolonijama i rezidencijama.

Od 2007. izlaže sa umjetničkom grupom „REON“, a osnivač je NVO „Art Dulcinium“ sa kojom je više puta izlagala kod nas i u inostranstvu. U okviru ove organizacije, autor je likovnih kolonija „Art Dulcinium 2001“, „Servantes Dulcinium Art 2005“, „Crna Gora u očima američkih umjetnika“ 2006, „Euro Art Dulcinium“ 2008, „Vajarski simpozijum, prekogranična saradnja Crne Gore i Albanije“, IPA program, „Umjetnost regiona“... U Ulcinju od 2004. drži likovne radionice za djecu, sa kojom ima izložbe i razne aktivnosti.

Galerija

Bonus video: