Simo Šišević u Baru svirao Baha, Betovena, Šopena i Rahmanjinova

“Na svaki svoj nastup gledam kao na nešto jedinstveno, ipak, u Baru sam počeo i zato uvijek pokušavam da mu se vratim i ispunim očekivanja baš ove publike...", rekao je nakon koncerta Šišević
137 pregleda 0 komentar(a)
Simo Šišević, Foto: MEDIA Pro
Simo Šišević, Foto: MEDIA Pro
Ažurirano: 05.07.2018. 06:33h

U prepunoj sali Dvorca kralja Nikole, mladi pijanista i student Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu, Simo Šišević preksinoć je izveo djela Baha, Betovena, Šopena i Rahmanjinova.

Ovaj koncert bio je dio muzičke selekcije XXXI Barskog ljetopisa posvećene barskim i crnogorskim umjetnicima. Rođeni Podgoričanin, rastao i školovan u Baru, Šišević (19) je do sada osvajao nagrade i priznanja u brojnim evropskim koncertnim halama, ali, nastup u svom gradu imao je posebnu težinu.

“Na svaki svoj nastup gledam kao na nešto jedinstveno, ipak, u Baru sam počeo i zato uvijek pokušavam da mu se vratim i ispunim očekivanja baš ove publike. Imao sam zato veću odgovornost i prema djetinjstvu, i svojim profesorima i svim momentima koje sam proveo u ovom gradu”, rekao je nakon koncerta Šišević.

Do sada je osvajao Zlatnu liru na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2007, prve nagrade na Internacionalnom takmičenju „Petar Gaci“ u Skadru i na Internacionalnom takmičenju u Tivtu 2016, specijalnu nagradu na „Windsor International competition“ u Londonu 2015, prvu apsolutnu nagradu „Academy Award 2013“u Rimu 2013... Pohađao je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista Borisa Kraljevića, Lajhtfrida Horsta, Jurija Kota, Điulia Potence, Gabriele Baldoći, Denisa Zardija, Iana Džonsa, Tatjane Prelević, Vanese Latarke, Andreja Zolinskog, a trenutno u Londonu studira u klasi profesora Gordona Fergus-Tompsona.

“Sistemi obrazovanja i rad sa muzičarima se ovdje i u Londonu svakako razlikuje. U Velikoj Britaniji više se polaže na individualnost studenata. Tamo se, recimo, mnogo vodi računa o mom viđenju djela koje izvodim, a da se ni u jednom trenutku ne odstupi od pravila i zakonitosti muzike”, rekao je Šišević.

Bonus video: