Skulptura koja je ukradena pa izlivena uskoro ponovo u Budvi

Eleonora Luketić, već gotovo punu deceniju vodi pravu borbu, za povraćaj tri skulpture koje je Luketić napravio, i ostavio Budvi
396 pregleda 4 komentar(a)
Stevan Luketić, skulptura fontana Sunce, Foto: Privatna arhiva
Stevan Luketić, skulptura fontana Sunce, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.04.2013. 19:16h

Čuvena skluptura–fontana “Sunce” jednog od najznačajnijih modernih evropskih skulptora Stevana Luketića, rođenog Budvanina, koja je brutalno uništena 2001, biće ponovo napravljena po originalnom nacrtu, te postavljena na gradskom skveru u centru grada.

To je saopštio sekretar za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikola Divanović navodeći da su kao poklon od Stevanove supruge Eleonore dobili projekt, po kome će ponovo napraviti “Sunce“.

Eleonora Luketić, već gotovo punu deceniju vodi pravu borbu, za povraćaj tri skulpture koje je Luketić napravio, i ostavio Budvi, a koje su tokom turbulentnih tranzicionih vremena bukvalno uništene.

Stevan umire 2002. i od tada Eleonora Luketić u više navrata, vodi borbu da se skulptura vrati u Budvu

Postojala je i velika skulptura u hotelu „Avala” i ona je nestala prilikom adaptacije, zatim „Ljubavnici”, figuracija od kamena na Slovenskoj plaži iz 1956. godine, iz ranog razdoblja.

Skulptura, odnosno fontana koju je Luketić napravio još davne 1972. godine, zauzimala je centralni dio restorana, koji je nazvan po njenom imenu, a koji se nalazio u zgradi Zeta filma, sadašnjeg kafea “Sole mio“.

Sunce je reflektovalo svjetlost, sa tim autentičnim poliranim pločama, tako da se sunčev sjaj i nebo ocrtavalo u njoj. Skulptura je bila napravljena od nerđajućeg čelika, a Stevan je oformio i arhitektonsko - likovno rješenje ambijenta u obliku guvna sa fontanom, koji je bio napravljen od bračkog kamena.

Nju je finansirala tadašnja Turistička zajednice Budve i kao takva, postala javno dobro svih građana Budve i Crne Gore. Nakon što je uslijedila privatizacija restorana, došlo je i do uništenja vrijedne skulpture.

Prvo je uklonjeno guvno, brački kamen zamijenjen keramikom, a potom i postavljena tenda sa rupom iz koje je virila skulptura. Nestala je 2001. godine. Ubrzo nestaje i AS skulptura, a Stevan Luketić koji je u to vrijeme bio živ, podnosi i tužbu.

Sličnu sudbinu je doživjela i čuvena skulptura “Ljubavnici“, koja je nakon što je dijelom uništena u zemljotresu, netragom nestala

Skulpturi se tada gubi svaki trag, a Luketići ubrzo dobijaju i pravu adresu gdje je skulptura završila - na otpadu u Radanovićima. Odatle je prenešena u staro gvožđe i izlivena i kasete koje su napravljene od nje su dobile primjenu u mesnoj industriji.

Stevan umire 2002. i od tada Eleonora Luketić u više navrata, vodi borbu da se skulptura vrati u Budvu.

"Izgradnju nove skulpture – fontane Sunce, našeg uvaženog sugrađanina i velikog umjetnika, kandidovali smo planom javnih nabavki za ovu godinu. Želimo da po projektu originalnom koji smo dobili od gospođe Eleonore na poklon, ponovo je uradimo i postavimo na gradskom skveru.

Ta fontana je visoka 3,6 metara, baza je izgrađena od bračkog kamena, a nadrgradnja od nerđajućeg čelika. Sam futuristički izlegled te fontane je nešto što se i danas uklapa u ambijent Budve i ono u šta ona izrasta. Biće to spoj modernizma i tradicije“, kazao je Divanović.

Sličnu sudbinu je doživjela i čuvena skulptura “Ljubavnici“, koja je nakon što je dijelom uništena u zemljotresu, netragom nestala.

Uništeni tragovi

“Stevan je inspiraciju za svoje stvaralaštvo, a u to sam sigurna, jer sam mu bila supruga 30 godina, izvlačio iz ovog prostora. Iako je živio u Zagrebu i tamo diplomirao, on se uvijek vraćao svojoj Budvi i u tom periodu, dakle cijelog svog života od početka kretanja na put umjetnosti, on je svako malo radio ovdje, ostavljao je trag.

Ona je reflektovala, sa tim svojim poliranim pločama, sunčev sjaj, i nebo se ocrtavalo u njoj

Tako je počelo 1960. godine na Brajićima sa spomenicima NOB-a, da bi se nastavilo jednom krasnom skulpturom u mermeru 'Ljubavnici'. Upravo je ta skulptura, koja je bila postavljena na Slovenskoj plaži, djelimično uništena u zemljotresu, a potom, je - nestala.

Istu sudbinu imala je i skulptura koju su nazivali 'Sunce', vjerovatno zato što se restoran gdje je kao cjelina sa fontanom bila postavljena zvao 'Sunce'.

Ona je reflektovala, sa tim svojim poliranim pločama, sunčev sjaj, i nebo se ocrtavalo u njoj. Kada biste prolazili pored, mogli ste se ogledati u njoj. Bila je postavljena 1972. godine, a maknuta je 2001”, kazala je u ranijem intervjuu “Vijestima”, Eleonora Luketić.

Bonus video: