Hilari Mantel u finalu i za Orindž

Nagrada za najbolju žensku beletristiku osnovana je 1992. kao reakcija na mačističku politiku nagrade Buker
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2013. 10:39h

U finalu ovogodišnje britanske nagrade za najbolju žensku beletristiku ponovno su se našle dvije pobjednice prethodnih izbora, Zejdi Smit, Barbara Kingsolver i Hilari Mantel, za koju su stigli prigovori da ne bi trebalo da budu u konkurenciji jer je već dobila dvije prestižne nagrade za roman “Bring up the Bodies”.

Mantel je jedina autorka koja je iste godine za svoj roman “Bring Up the Bodies ” nagrađena Bukerom i Kostom.

Ovogodišnja predsjednica žirija Miranda Ričardson opisala je listu kao nevjerovatno snažnu, uzbudljivu i raznoliku.

“Vrlo brzo smo sastavili listu. Priče koje su u konkurenciji vrlo su dopadljive i nije postojao spor oko njihovog kvaliteta. Bilo je razgovora oko toga da Hilari Mantel ne bi trebalo da bude u konkurenciji jer je već osvojila važne nagrade, ali “Bring up the Bodies ” je divna knjiga i zaslužuje mjesto na listi, jednostavno je bilo nemoguće ignorisati takvo djelo. Postoji predrasuda, raširena u Engleskoj, da se na uspjeh gleda s nipodaštavanjem. Nagrađivane pisce često gledaju s prezirom, kao na nekoga ko nije zaslužio pohvale”, objašnjava Ričardson.

Zajdi Smit, koja je već dobila nagradu Orindž 2006, nominovana je za roman “NW ” i mogla bi da postane prva spisateljica koja je dva puta primila tu nagradu, kao i Amerikanka Barbara Kingsolver, koja je bila pobjednica 2010, a sad je nominovana za roman “Flight Behaviour”.

Nagrada za najbolju žensku beletristiku osnovana je 1992. kao reakcija na mačističku politiku nagrade Buker, a ime Orindž nosi od dodjele 1996, kad je nagrađena Helen Dunmore.

Ovogodišnja pobjednica biće proglašena petog juna.

Bonus video: