Počinje Zimska scena Barskog ljetopisa

Drugo izdanje festivala počinje predstavom “Jami distrikt”, a tokom novembra donosi još sedam programa
111 pregleda 0 komentar(a)
jami distrikt, Foto: Privatna arhiva
jami distrikt, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.10.2018. 08:28h

Zimska scena “Barskog ljetopisa” biće otvorena večeras predstavom „Jami distrikt“ Kokana Mladenovića, a biće izvedena u sali Doma kulture, sa početkom u 20 časova.

Ovogodišnje, drugo izdanje zimske scene „Ljetopisa“ će tokom prvog mjeseca održavanja obuhvatiti sedam programa iz domena pozorišne, likovne, književne i muzičke umjetnosti koji će se, kako je ranije najavljeno, održavati jednom nedeljno, odnosno „Četvrtkom u Baru“, kako je program nazvan prošle sezone.

Ljubitelji poezije će već prvog četvrtka u novembru biti u prilici da u Dvorcu kralja Nikole prisustvuju promociji 50 godina stvaralaštva Miroslava Jovanovića Timotijeva, poznatog barskog pjesnika, esejiste i književnog kritičara. Timotijev je od davne 1968. godine do sada objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama. Moderator programa je Gordana Leković.

Prvi koncert ovogodišnje zimske scene posvećen je mladim gitaristima Muzičke akademije sa Cetinja koji će osmog novembra, nastupiti u Dvorcu kralja Nikole. U programu, koji počinje u 20 časova, učestvuju Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Vuk Sandić i Stefan Kostić.

Program se nastavlja 15. novembra kada će u Dvorcu kralja Nikole u 20 časova biti održana promocija knjige „Bilder eines Dichters“ Igora Remsa, pjesnika i slikara iz Bara koji živi i stvara u Kelnu. Na promociji će, pored autora, govoriti mr Radoje Femić i Milan Vujović.

U susret Danu opštine Bar, 22. novembra će na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ biti upriličena dva programa: u 19 časova otvaranje izložbe umjetničkih radova 14 crnogorskih likovnih umjetnika, akademika CANU. Ovu izložbu festival organizuje u saradnji sa CANU i Narodnim muzejom Crne Gore.

Nakon toga, na istom mjestu u 20 časova, biće održana promocija monografije „Barskog ljetopisa“ nazvana „Prvih 30 godina“, koja je pripremljena u čast jubilarnog festivala održanog prošle godine.

Monografija je koncipirana tako da adekvatno i sveobuhvatno isprati ključne segmente života Ljetopisa podijeljenog u književni, pozorišni, likovni, muzički program i takozvanu “alternativnu scenu”.

Užu redakciju za pripremu publikacije čine Anastazija Miranović, koja je ujedno glavna i odgovorna urednica, Ksenija Popović i Milun Lutovac. Ostali članovi su Milan Vujović, Dragiša Simović, Vladimir Domazetović i Željko Milović.

Samu završnicu mjeseca, koja je zakazana za 29. novembar, obilježiće koncert klasične muzike. Jedan od najeminentnijih flautista u regionu Ljubiša Jovanović, i poznati ruski pijanista koji živi i radi u Crnoj Gori Oleksij Molčanov nastupiće u Dvorcu kralja Nikole, u 20 časova.

“Podsjećamo da programe „Barskog ljetopisa“ bira selektorski tim koji čine Boris Mišković za pozorišni program, Bojan Suđić za međunarodnu muzičku scenu, Aleksandra Vojvodić Jovović za crnogorsku muzičku scenu, Anastazija Miranović za likovni i Milun Lutovac za književni program”, ističu organizatori Zimske scene Barskog ljetopisa.

Lažni dokumentarac o pitanju nacije i država

U formi lažnog dokumentarca, opisuju organizatori, predstava „Jami distrikt“ problematizuje pitanje nacije i nacionalnih država u hi-tech svijetu 21. vijeka. “Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je oduvijek bio tu?”, navodi se u najavi predstave.

Predstava “Jami distrikt” rađena je u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra Beograd, Thing tank studia Novi Sad i Festival Maszk Segedin. Cijena ulaznice je 5 eura.

Predstava se bazira na “izmišljenom, ali mogućem događaju - budućem ratu na Balkanu nastalom iz istih apsurda koji su uzrokovali i prethodni”.

“Danas te iste sile iracionalnosti djeluju na širem području Evrope, a sličnosti sa sudbinom Jugoslavije su zabrinjavajuće i zastrašujuće. Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe ‘Vrooom’. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvjerljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija”, ističu organizatori.

Tekst je radila Milena Bogavac, a orginalnu muziku Marko Grubić. Uloge tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković, Vanja Nenadić i Danica Grubački.

Bonus video: