Šarl Bodler je bio i odličan slikar

Ovo je peti poznati autoportret autora zbirke "Cvijeće zla", od kojih se tri nalaze u pariskom muzeju Orsej
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2013. 12:46h

Nedavno je otkriven autoportret Šarla Bodlera koji otkriva da je slavni francuski pjesnik 19. vijeka imao talenta i za slikarstvo, prenosi portal Buka.

Crtež prikazuje tri četvrtine Bodlerovog lica sa brkovima i crvenom maramom vezanom oko vrata. U pozadini portreta su skice žene, psa i silueta muškaraca.

Portret je pronašla Karol Lenfan, kustos Muzeja arhitekture, dok je pregledala kolekciju umjetničkih djela francuskog vajara i Bodlerovog savremenika Žofroa Dešoma, čiju izložbu priprema.

"Pažnju mi je privuklo nešto u njegovom pogledu, kao i način na koji je naslikan", kazala je Lenfan koja je odmah znala da je našla nešto važno.

Stručnjaci vjeruju da je autoportret misteriozni crtež koji se spominje u jednom novinskom članku iz 1868. i da je pripadao slavnom francuskom karikaturisti i Bodlerovom bliskom prijatelju Onoreu Domijeu.

Jedna gravira, koja se čuva u Metropoliten muzeju u Njujorku, gotovo je identična kopija tog crteža, a u propratnom tekstu stoji da je riječ o umjetnikovom autoportretu.

Ovo je peti poznati autoportret autora zbirke "Cvijeće zla", od kojih se tri nalaze u pariskom muzeju Orsej.

Novootkriveni crtež, koji ukazuje da je Bodler mogao da bude isto toliko veliki slikar kao što je bio originalni pjesnik, biće izložen zajedno sa djelima Žofroa Dešoma od 22. aprila u Muzeju arhitekture.

Bonus video: