Bez ljekova protiv migrene

Ako tražite uzroke glavobolje, najčešće je riječ o stresu, prekomjernoj konzumaciji kofeina, alergiji, umoru...
170 pregleda 2 komentar(a)
glavobolja, Foto: Shutterstock
glavobolja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2013. 12:31h

Ne morate uvijek uzimati tablete protiv bolova (analgetike) kako biste ublažili simptome glavobolje. Postoje i drugačiji načini, zavisno od uzroka same glavobolje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako možete pomoći sebi kada vas stisne bol u glavi.

Ako tražite uzroke glavobolje, najčešće je riječ o stresu, prekomjernoj konzumaciji kofeina, alergiji, umoru, lošem držanju, naprezanju očiju i sinusitisu.

S druge strane, postoje i mnogo ozbiljniji uzroci glavobolja.

1. Odmorite se i zaboravite na stres

Stres je jedan od glavnih uzroka glavobolje, a opuštanje napetih mišića može pomoći s ublažavanjem tenzijskih glavobolja. Osobe koje pate zbog takvog oblika glavobolje obično su preosjetljive na svjetlosne nadražaje, ali i na zvukove. Pri tom je najbolji savjet: opustiti se u zamračenoj prostoriji s ugašenim televizorom, ali i mobilnim. Zatvorite oči, duboko dišite i opustite cijelo tijelo.

2. Vježbajte

Rezultati švedskog istraživanja iz 2011. godine pokazali su da redovan aerobik s istim uspjehom sprečava migrenske glavobolje, kao i terapija opuštanja ili antiepileptik topiramat.

Tajna je u endorfinima, hemikalijama koje se otpuštaju u mozgu prilikom vježbanja koje na prirodan način ublažavaju bol.

3. Postanite romantični

Seks je bolji za liječenje migrene od tableta protiv bolova, tvrde njemački istraživači Univerziteta Munster. Naime, više od polovine ispitanika koji su vodili ljubav dok ih je mučila migrena, izjavila je kako su se smanjili simptomi migrene, a potpuno su nestali za svaku petu osobu u ljubavnom zagrljaju.

4. Obloge donose olakšanje

Probajte s toplim ili hladnim oblogama koji će ublažiti tenziju u mišićima glave, vrata i ramena, s obzirom da su oni najčešće povezani s glavoboljom. Istuširajte se ili na vrat stavite toplu oblogu ako patite od tenzijskih glavobolja.

Probajte s toplim ili hladnim oblogama koji će ublažiti tenziju u mišićima glave, vrata i ramena

5. Akupunktura

Akupunktura se koristi više od 2000 godina za mnoge tegobe. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, specifične akupunkturne tačke su povezane s unutrašnjim putevima kroz koje teče energija. Stimulacijom tih tačaka sićušnim iglama pospješuje se protok energije i tako revitalizuje tijelo.

Ta drevna kineska tehnika može pomoći i ublažiti napade migrene.

Do tog su zaključka stigli istraživači Univerziteta u Berlinu. Naime, ispitanici koji su inače često patili zbog migrena rjeđe su razvijali glavobolju nakon mjesec dana akupunkturnih tretmana, a dejstvo se zadržalo i tri mjeseca nakon prestanka tretmana.

Bonus video: