"Alahove kćeri" - roman Nedima Gursela

Nedim Gursel (1951) je istaknuti turski pisac i intelektualac čije je obimno i razuđeno književno djelo steklo poklonike u više od dvadeset zemalja svijeta
101 pregleda 0 komentar(a)
Nedim Gursel, Foto: Turkije.blog.nl
Nedim Gursel, Foto: Turkije.blog.nl
Ažurirano: 20.04.2013. 09:33h

Roman “Alahove kćeri” turskog pisca Nedima Gursela je neobično uzbudljivo i živopisno ispričana povijest islamske religije. To je pustolovina po pustinjama preislamske Arabije, satkana od mnoštva suncem obasjanih blještavih slika na kojima se smjenjuju idoli i rituali.

“Alahove kćeri” su plod velike erudicije i opsežnih istraživanja pisca koja njegovom raskošnom talentu i pjesnički nadahnutom jeziku daju punoću i živost

Za roman “Alahove kćeri” Gursel je dobio Nagradu za slobodu misli i izražavanja 2009. godine, koju dodjeljuje Zajednica izdavača Turske, a našim čitaocima je dostupan u izdanju Geopoetike i prevodu Mirjane Marinković.

Stranice ove vanserijske knjige zrače i bojama hrišćanske Vizantije u čijem se prestonom gradu obreo jedan arapski pjesnik i ljubavnik u potrazi za caricom Teodorom. Ovo je dijelom i autobiografska knjiga Nedima Gursela koja donosi pregršt piščevih uspomena iz djetinjstva i rodnog kraja i istovremeno nam otkriva smisao i značenje vjere u životu i iskustvu jednog djeteta, naivne i nevine predstave dječje duše suočene sa sopstvenim nemirima i nedoumicama, strahovima i pitanjima.

Stavljajući u središte romana proroka Muhameda, njegov život i borbu, islamsku tradiciju i predanja, pisac traga za suštinom i protivrječnostima religioznosti, pri čemu maestralno uspostavlja vezu između individualnog i opšteg – od preislamskih vremena, preko razdoblja Prvog svjetskog rata do današnjice.

Napisao je više knjiga pripovijedaka, nekoliko romana, putopisa i književnoistorijskih studija

“Alahove kćeri” su plod velike erudicije i opsežnih istraživanja pisca koja njegovom raskošnom talentu i pjesnički nadahnutom jeziku daju punoću i živost, a čitaocu obilje saznanja o svijetu islama, novijoj turskoj istoriji i kulturi, koje otkriva na sasvim nov način, u izmirenju između stvarnosti i fikcije, realnog i izmaštanog.

Nedim Gursel (1951) je istaknuti turski pisac i intelektualac čije je obimno i razuđeno književno djelo steklo poklonike u više od dvadeset zemalja svijeta. Diplomirao je modernu francusku književnost na Univerzitetu Sorbona, gdje je i doktorirao sa temom veza između savremene turske i francuske poezije.

Predaje tursku književnost na Visokoj školi za orijentalne jezike u Parizu (INALCO). Rukovodilac je naučnoistraživačkog projekta posvećenog turskoj književnosti pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja Francuske.

Napisao je više knjiga pripovijedaka, nekoliko romana, putopisa i književnoistorijskih studija, među kojima su: “Ljubav poslije podne”, “Knjiga o ženama”, “Osvajač”, “Ljeto koje je dugo trajalo”, “Smrt na suncu”, “Svijet u slikama”, “Tekstovi iz Pariza”, “Prva žena”, “Nazim Hikmet – pjesnik svijeta”, “Pobunjena književnost”, “Sjeti se, Barbara”. Nedim Gursel je dobitnik više književnih nagrada u Turskoj i u svijetu – Nagrade Turskog lingvističkog društva, Nagrade za mir “Abdi Ipekči”, Nagrade slobode Francuskog PEN-a, Nagrade za pripovijetku “Haldun Taner”, Zlatne plakete Struških večeri poezije, Nagrade za pripovijetku Radija Frans internasional, Ordena književnog viteza vlade Republike Francuske, Nagrade za bratstvo u svijetu „Mevlana“...

Bonus video: