Otkrivene kanske tajne: Selekcija filmova bez holivudskog šmeka

Reditelj Nikolas Vinding Refn i glumac Rajan Gosling sasvim sigurno će se prošetati Kroazetom i ove godine
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 10:44h

Najglamuroznija i svakako najznačajnija revija filmova na svijetu, Filmski festival u Kanu, ove godine počinje 15. maja, a organizatori su konačno predstavili takmičarski program festivala, prenosi b92.

Reditelj Nikolas Vinding Refn i glumac Rajan Gosling sasvim sigurno će se prošetati Kroazetom i ove godine. Nakon što su prije dve godine u Kanu predstavili uspješni triler “Vozač”, ove godine dvojac se vraća sa bokserskom pričom smještenom na Tajland, pod nazivom “Only God Forgives”.

To je bez sumnje “najholivudskiji domet” ovogodišnjeg Kanskog festivala, iako su se mnogi bojali da će zavladati Holivud s obzirom na to da je predsjednik žirija Stiven Spilberg.

Kada je u pitanju takmičarska selekcija, Kan je odlučio da većim dijelom igra na sigurno i pozove reditelje kao što su braća Koen, Aleksandar Pejn, Stiven Soderberg i Roman Polanski.

Džoel i Itan Koen predstaviće film “Inside Llewyn Davis”, smješten u folk scenu šezdesetih godina prošlog vijeka. Pejn, koji se u filmskom svijetu izdvojio filmovima “Stranputice” i “Potomci” vraća se u Kan sa filmom “Nebraska” u kojem preisipituje odnos oca i sina.

Soderberg u trku za Zlatnu palmu ulazi sa filmom “Behind the Candelabra”, biografijom čuvenog muzičara Liberačija, kojeg igra Majkl Daglas, dok njegovog životnog partnera tumači Met Dejmon. Još jedan Amerikanac, reditelj Džejms Grej, predstaviće film u Kanu. On dolazi sa dugo očekivanim ostvarenjem “The Immigrant” u kojem glavne uloge igraju Hoakin Finiks i Marijon Kotijar.

Grej potpisuje i scenario za film “Blood Ties” u kojem sa Kotijar igra Mila Kunis. U pitanju je anglosaksonski debi reditelja Gijoma Kana, poznatog po trileru “Ne reci nikome” iz 2006.

Kontroverzni Roman Polanski na Kan stiže sa dva filma. Prvi, nazvan “La Venua a la Fourrure” adaptacija je brodvejskog komada, dok je “Weekend of a Champion” dokumentarac o vozaču Formule 1 Džekiju Stjuartu.

Ništa manje šanse za Zlatnu palmu nema Fransoa Ozon koji na festival donosi film “Jeune et jolie”. Mnogo se očekuje i od reditelja Ašgara Farhadija, čija je drama “Razvod” oduševila svet pre dve godine. On sada predstavlja film “Le Passe” u kojem glumi Berenis Bežo, zvijezda nijemog filmskog hita “Glumac.

Za one sa istančanim ukusom vrijedi pomenuti nove filmove “La grande bellezza” Paola Sorentina, zatim “Wara no tate” koji potpisuje Takaši Mike i “GrisGris” Mahamata Saleha Haruna.

Van takmičarske selekcije premijerno će biti prikazan i film “Rush” Rona Hauarda, smješten u svijet moto-trka, francuska rediteljka Kler Deni predstaviće film “The Bastards”, dok je Sofija Kopola odlučila da baš na ovom festivalu prikaže svoj novi film “The Bling Ring” sa Emom Votson u glavnoj ulozi.

Britanska kinematografija ove godine takođe ima predstavnika u takmičarskoj selekciji. Stiven Frirs, autor nagrađivane drame “Kraljica” opet se priklonio biografskim elementima. Ovoga puta režirao je film o slavnom bokseru Mohamedu Aliju i njegovom iskustvu sa ratom u Vijetnamu, pod nazivom “Muhammad Ali's Greatest Fight”.

Da sve prođe uz obaveznu dozu glamura pobrinuće se reditelj Baz Lurman čiji će 3D mjuzikl “Veliki Getsbi” 15. maja otvoriti festival. Adaptacija književnog klasika, sa Leonardom di Kapriom, Tobijem Mekgvajerom i Keri Maligan, smještena u osvit dvadesetog vijeka i doba prohibicije, osim nevjerovatnim filmskim slikama očarava i impresivnom muzikom. Pod palicom Džej Zija za film su numere snimili Brajan Feri, Džek Vajt, Lana Del Rej, Florence and The Machine, Bijonsi...

Jedanaest dana i stotinak filmova u nekoliko festivalskih selekcija kasnije, zavjesa će biti spuštena uz triler “Zulu” Žeroma Sala sa Orlandom Blumom i Forestom Vitakerom u glavnim ulogama.

Organizatori su saopštili da je 1.858 filmova bilo prijavljeno i da su izabrana djela za glavnu takmičarsku konkurenciju "puna otkrića, iznenađenja i zvijezda".

Predsednik žirija sekcije "Izvjestan pogled" biće danski reditelj Tomas Vinterberg.

Organizatori su saopštili da je 1.858 filmova bilo prijavljeno i da su izabrana djela za glavnu takmičarsku konkurenciju "puna otkrića, iznenađenja i zvijezda".

Takmičiće se...

- Only God Forgives, Nikolas Vinding Refn

- Borgman, Aleks Van Varmerdam

- La Grande Bellezza, Paolo Sorentino

- Behind the Candelabra, Stiven Soderberg

- La Venua a la Fourrure, Roman Polanski

- Nebraska, Aleksandar Pejn

- Jeune & Jolie, Fransoas Ozon

- Wara No Tate, Takaši Mike

- La Vie D'Adele, Abdelatif Kešiš

- Soshite Chichi Ni Naru, Kore-Eda Hirokazu

- Tian Zhu Ding,Žangke Jia

- Grisgris, Mahamat Saleh Haroun

- The Immigrant, Džejms Grej

- Le Passe, Ašgar Farhadi

- Heli, Amat Eskalante

- Un Indien des Plaines, Arno Desplešen

- Michael Kohlhaas, Arno de Palier

- Inside Llewyn Davis, Džoel i Itan Koen

- Un Chateau en Italie, Valeria Bruni-Tedeski

Bonus video: