Suđenje za ubistvo Marka Vesnića: Da li se optuženi vide u mraku?

Sa pozicije gdje su se nalazili svjedoci Bećiraj i Đurđević, zbog parka, gustog rastinja i mraka, oko 4 sata nijesu mogli da prepoznaju nikoga. Ne vidi se ama baš ništa
461 pregleda 0 komentar(a)
Duško Roganović, Vladaimir Roganović, Foto: Savo Prelević
Duško Roganović, Vladaimir Roganović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2013. 20:13h

Advokat Dragoljub Đukanović prigovorio je zapisniku sa rekonstrukcije ubistva Beograđanina Marka Vesnića, rekavši da radnici Javno komunalnog preduzeća Bećir Bećiraj i Branko Đurđević nikako nijesu mogli da prepoznaju optužene zbog mraka i gustog rastinja u parku.

Rekonstrukcija je obavljena 5. marta 2013. godine, počevši u 5 sati ujutru.

U Višem sudu juče je nastavljeno ponovljeno suđenje Vladimiru M. Roganoviću, Dušku N. Roganoviću i Draženu Čađenoviću, optuženima da su 2009. kao saizvršioci ubili su Vesnića i ranili Ivana Markovića.

Đukanović je, u ime odbrane okrivljenih, podsjetio da je rješenjem Apelacionog suda, kojim je ukinuta prethodna osuđujuća presuda, naloženo da potpuna rekonstrukcija počne u vrijeme kada je Vesnić ubijen - oko 4 sata ujutro.

“Ovo zbog toga da bi uslovi i mogućnost uočavanja okolnosti i prepoznavanja osoba bili adekvatni. Sud je započeo u 5 sati, ali nije izvršio potpunu rekonstrukciju ubistva. Ovako je povrijeđeno pravo na odbranu Duška Roganovića. Jedino što njega dovodi u vezu je zapisnik o prepoznavanju koji su u prostorijama policije u Hecerg Novom uzeli od radnika JKP”, kazao je Đukanović.

On je ponovio da nijednom nije uvažen zahtjev odbrane - da radnici JKP Bećiraj i Đurđević, sa stope kamiona za odvoz smeća, gdje su u noći ubistva stajali, izvrše prepoznavanje Roganovića.

“Ovo je ključni momenat za rješavanje ovog slučaja, jer sa pozicije gdje su se nalazili svjedoci Bećiraj i Đurđević, zbog parka, te gustog rastinja i mraka oko 4 sata, nijesu mogli da prepoznaju nikoga. Ne vidi se ama baš ništa. To se vidi u fotoelaboratu, da rastinje zaklanja klupu i u mraku se ne može prepoznati bilo ko. Odbrana je predlagala da se i u dnevnim uslovima obavi prepoznavanje, jer tvrdimo da se ne mogu uočiti ni konture lica ko sjedi na klupi ili stoji pored klupe”, kazao je advokat.

Prema optužnici, Roganovići i Čađenović su 24. jula 2009. po prethodnom dogovoru ubili Vesnića i ranili Markovića u blizini Omladinskog parka u Igalu.

Nakon što su napustili diskoteku “Casa”, dok je Vesnić sjedio na klupi, napali su ga tako što su mu Vladimir Roganović i Čađenović nožem zadali udarce u lijevu podlakticu i natkoljenicu.

“Duško Roganović je prema Vesniću ispalio dva hica, od kojih su ga dva pogodila u trbuh, te prostrelinu desne potkoljenice i desnog koljena, dok su dva hica pogodila Mirkovića. Okrivljeni Vlaović im je obezbijedio apartman u vili 'Monako', donoseći im hranu, vodu i kartice za mobilni telefon”, piše između ostalog u optužnici.

Bonus video: