Policija pita Masoničića za utaju poreza

Generalni sekretar je potvrdio da je Poreska uprava blokirala račun Sindikata, navodeći da je danas o tome pričao sa ministrom finansija Radojem Žugićem
10 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 13:53h

Generalni sekretar Saveza Sindikata Zoran Masoničić sjutra bi inspektorima za privredni kriminal Uprave policije trebalo da objasni na koji način su isplaćivani porezi i doprinosi zaposlenima u toj ustanovi, kao i kako je potrošen kredit koji je za te potrebe podignut kod Erste banke.

Masoničić je na pres konferenciji rekao da su juče i danas inspektori dolazili u Sindikat.

“Prije dva dana, kad su bili ovdje, ja sam bio na službenom putu u Sarajevu, a juče su zatražili određene podatke o obračunu poreza i doprinosa za period do donošenja Rješenja. Ja ću sjutra otići da dam izjavu, oni rade svoj posao,” rekao je on.

U pitanju je istraga po jednoj od prijava Sindikata stručne službe SSSCG koji generalnog sekretara centrale terete za zloupotrebnu službenog položaja i utaju poreza jer im, kako su naveli, nije uplaćeno 26 doprinosa na zarade.

Istom prijavom, po kojoj postupa Ana Radović, zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici, Masoničić se tereti za zloupotrebu oko 400 hiljada eura kredita koji je SSCG podigao kod Erste banke a za koji oni sumnjaju da je nenamjenski trošen.

Sindikalci su uz svoju krivičnu prijavu tužiocu dostavili i anonimno pismo koje su dobili, i u kome se navodi da je 137 hiljada eura tog novca iskorišćeno nenemjenski, odnosno da su njime, pred jesenje parlamentarne izbore, isplaćene otpremnine radnicima koji su tada štrajkovali a među kojima je i nikšićko preduzeće “Autoprevozno”.

Generalni sekretar je potvrdio da je Poreska uprava blokirala račun Sindikata, navodeći da je danas o tome pričao sa ministrom finansija Radojem Žugićem. On očekuje da će problem biti riješen prebijanjem dugova sa Vladom, za koju je kazao da im ukupno duguje oko 1,1 miliona eura.

Oko dijela tog duga, odnosno 950.000 eura, vode se sudski sporovi u osnovnim sudovima jer je Vlada samoinicijativno sa računa sindikata podigla novac i iskoristila ga za isplatu otpremnina.

Od toga, oko 500.000 eura Sindikatu se duguje, kako je objasnio, na ime iznajmljivanja prostora a dio dugovanja su dobili.

“Vlada je rekla da će biti nulta stopa tolerancije za one koji duguju sredstva budžetu, ali mi očekujemo da taj budžet ispuni obaveze prema nama,”naveo je on.

Masoničić je negirao da je Poreska uprava blokirala račun SSCG i njegovih preduzeća po nalogu tužioca, podsjećajući da je 9.aprila isteklo Rješenje o odloženom plaćanju poreza, koje su potpisali sa Ministarstvom finansija.

U dopisu Ministarstva unutrašnjih poslova Sindikatu stručne službe SSCG, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je tužilac formirao predmet povodom njihove prijave i da je on proslijeđen Poreskoj upravi.

Masoničić je objasnio da je Skupština Sindikata predložila izmjenu djela Opšteg kolektivnog ugovora o djelu koji se tiče naknada za odmor, rekreaciji i prevencije invalidnosti. Iako je on usaglašen na Socijalnom savjetu, SSCG smatra da oni treba da zadrže sav novac, odnosno 0, 2 bruto zarade koji poslodavci uplaćuju za prevenciju invalidnosti.

“Orkestrirane afere neće nas spriječiti da radimo svoj posao. Mi smo za formiranje jednog fonda za prevenciju invalidnosti, a Unija želi da se novac rasparča na njihovim računima i da ga troše kako žele,” objasnio je Masoničić sugerišući medijima da provjere kako USSG troši sindikalni novac.

On je rekao da Sindikat pokušava da zaštiti interese radnika, ali da ih neće izvoditi na ulice kako bi ostali bez posla.

“Naše djelovanje je osmišljeno, ne želimo da se priključimo onima koji misle da na ulici treba da riješimo probleme,” objasnio je,poručivši novinaru kako zna da bi on volio da u Crnoj Gori, kao u Grčkoj, Sindikati izvedu zaposlene na ulice.

Rastoder: On putuje po Evropi, a mi po bolnicama

Predsjednica Sindikata Stručne službe SSCG Senka Rastoder, koja je više puta štrajkovala glađu revolitrana navodnim zloupotrebama u Sindikatu, je iskoristila priliku i nakon Masoničića se obratila medijima, ponavljajući ranije optužbe o mobingu i zloupotrebama u SSCG.

”Dok mi ležimo po bolnicama, on putuje po Evropi. Kasne nam tri plate, duguje nam 26 doprinosa. Ni jedna od naših sedam krivičnih prijava nije odbačena, sve su u proceduri,” rekla je ona navodeći da su Masoničićevi potpisi nevalidni jer mu je 1.januara istekao mandat.

Ona je negirala da postoji ikakva urota protiv generalnog sekretara SSCG i optužila ga da koristi političke veze kako bi se zataškale zloupotrebe sindikalnog novca.

Galerija

Bonus video: