Step Afrika u Podgorici i Bijelom Polju

"Razlog zašto moja titula glasi 'čovjek orkestar' je zato što umjetnost bitboksa predstavlja prvi instrument ikad - a to je ljudsko biće"
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 14:39h

Na konferenciji za medije organizovanoj danas u Crnogorskom narodnom pozorištu pričalo se o gostovanju plesne grupe Step Afrika u Crnoj Gori, a na tu temu govorili su direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković, šefica Odjeljenja za medije i kulturu ambasade SAD Šeli Siver, osnivač i izvršni direktor pomenute grupe Brajan Vilijams i specijalni gost Keni Muhamed.

Oni su pričali o značaju stepinga kao vrste plesa i najavili nastupe Step Afrike u CNP-u u Podgorici sjutra veče u 20 časova u sklopu festivala "A tempo" i Centru za kulturu u Bijelom Polju 19. aprila u 19 sati. Osim koncerata najavljeno je da će narednih dana Step Afrika organizovati radionice o američkom plesu u školama u Tuzima, Golubovcima i Bijelom Polju.

Brajan Vilijams, osnivač i izvršni direktor plesnog ansambla objasnio je da je Step Afrika prva profesionalna grupa u svijetu koja je posvećena stepingu kao vrsti plesa.

On je kazao da je steping vrsta plesa koju su stvorili afroamerički studenti, a u njemu se ruke, tijelo i stopala koriste kao instrumenti i njegova tradicija datira još s početka 1900-tih godina.

"Drago nam je što naše gostovanje prati izložba postera koji prikazuju razvoj afroameričkog plesa, s obzirom da je steping najnovija forma plesa u smislu prepoznavanja njegovog doprinosa kulturi. Iako je steping nastao početkom 20-og vijeka većina Amerikanaca, njih čak 90 posto, nije bilo upoznato sa njim do prije nekih dvadesetak godina", otkrio je on.

Ansambl Step Afrika crnogorska publika je imala priliku da vidi prošle godine na nastupima u Podgorici i Ulcinju, pa su zato prema riječima Vilijamsa iz ove grupe odlučili da ove godine donesu nešto novo, a to je saradnja sa majstorom bitboksa Kenijem Muhamedom kojeg je nazvao "čovjek orkestar".

"Sa njim smo sarađivali u San Fransisku i Brazilu, a zatim smo ga pozvali prošlog juna u Vašington kako bi potpuno mogao da se uključi u naš rad. Tamo smo imali zajednički nastup, a istu tu predstavu po prvi put od tad izvešćemo sjutra veče u Podgorici", kazao je Vilijams.

Muhamed je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put u Crnoj Gori i što je tu sa grupom Step Afrika sa kojom će domaćoj publici pokušati da prikaže, kako je rekao, stapanje umjetnosti vokalnih perkusija zvane bitboks sa umjetnošću stepinga.

"Razlog zašto moja titula glasi 'čovjek orkestar' je zato što umjetnost bitboksa predstavlja prvi instrument ikad - a to je ljudsko biće"

"Razlog zašto moja titula glasi 'čovjek orkestar' je zato što umjetnost bitboksa predstavlja prvi instrument ikad - a to je ljudsko biće. Mi smo prvi muzički instrumenti. Bitboks je umjetnost koju je afroamerička omladina razvila 80-ih u Njujorku i predstavlja kreiranje zvukova pomoću ljudskog tijela. To je moćan jezik kojim se može govoriti širom svijeta i omladini dati slobodu kako bi se mogli kreativno izraziti", objasnio je Muhamed i dodao da je njego cilj da mlade ljude inspiriše da učine nemoguće. On je kazao da bitboks ima i terapeutska svojstva što je osjetio i na svojoj koži.

Šeli Siver iz ambasade SAD-a je saopštila da je grupa Step Afrika stigla juče u Crnu Gori i boraviće u njoj do 20. aprila. Ona je kazala i da će se u Zagrebu od 21. do 27. aprila održati regionalni kamp u organizaciji plesne grupe Step Afrika za učenike srednjih škola zemalja regiona. Američka ambasada će, prema njenom saopštenju, finansijski podržati putovanje učenika iz srednje škole "Bećo Bašić" iz Plava kao i njihovo učešće u ovom kampu, a cilj je da učenici kroz ples i saradnju u multikulturalnoj sredini steknu nova znanja i iskustva.

Siver je kazala i da će ambasada SAD-a predstaviti postere koji prikazuju istoriju afroameričkog plesa, koji čini bogat dio američke kulture. Posteri će biti izloženi u Podgorici i u prostorijama CNP-a do 30. aprila.

Žarko Nikolić je ispred festivala "A tempo" kazao da je nastup grupe Step Afrika jedan od vrhunaca te manifestacije i izrazio nadu da će svi oni koji prošle godine nisu imali priliku da vide pomenuti plesni ansambl prošle godine to učiniti sada.

Na kraju konferencije za medije Keni Muhamed je oduševio prisutne nastupom koji je trajao par minuta, a kojim je htio da pokaže što mogu očekivati posjetioci nastupa u Podgorici i Bijelom Polju.

Galerija

Bonus video: