Umro admiral Moti iz "Ratova zvijezda"

"Kad god budemo uočili da je nečiji nedostatak vjere uznemirujuć - sjetićemo se njega", saopštila je porodica Le Parmentije
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 09:17h

Glumac Ričard Le Parmentije (Richard LeParmentier), tumač imperijalnog oficira kojeg je Dart Vejder (Darth Vader) gušio na daljinu učeći ga da ne potcjenjuje silu, umro je u 66. godini, rekao je njegov publicista.

Le Parmentije je bio zapažen u ulozi admirala Motija, jednog od zapovjednika Zvijezde smrti u originalnim "Ratovima zvijezda"

Le Parmentije je umro neočekivano u utorak ujutro u Ostinu, u Teksasu, dok je bio u posjeti kod djece. Publicista nije saopštio uzrok.

Ovaj karakterni glumac, rođen u Pitsburgu, preselio se 1974. godine u Veliku Britaniju u kojoj je živeo do kraja života. Igrao je u brojnim tamošnjim serijama ali i holivudskim filmovima.

Le Parmentije je bio zapažen u ulozi admirala Motija, jednog od zapovjednika Zvijezde smrti u originalnim "Ratovima zvijezda" (1977), kojima je Džordž Lukas u međuvremenu promijenio ime u "Ratovi zvezda - Epizoda četvrta: Nova nada".

"Kad god budemo uočili da je nečiji nedostatak vjere uznemirujuć - sjetićemo se njega", saopštila je porodica Le Parmentije

Moti se u jednoj sceni nadmeno sprda s Dartom Vejderom i govori mu: "Vaša tužna posvećenost toj drevnoj džedajskoj religiji nije vam pomogla da nađete izgubljene trake" sa planovima Zvijezde smrti.

Vejder odgovara dizanjem ruke u pravcu Motija, i mladi admiral počinje da se guši. "Uočavam da je vaš nedostatak vjere - uznemirujuć", poručuje mu najčuveniji galaktički zlikovac.

Motija spasava glavni zapovjednik Zvijezde smrti, u tumačenju Pitera Kašinga (Peter Cushing), koji naređuje Vejderu da pusti admirala.

Le Parmentije je igrao novinara u "Supermenu 2" (1980), u kojem je glavnu negativnu žensku ulogu igrala Sara Dagles (Sarah Doughless) - njegova supruga od 1981. do 1984. godine.

Glumac, koji se proslavio kratkom ulogom u "Ratovima zvijezda", volio je da putuje po svijetu i da se druži s ljubiteljima Lukasovog serijala.

"Kad god budemo uočili da je nečiji nedostatak vjere uznemirujuć - sjetićemo se njega", saopštila je porodica Le Parmentije povodom glumčeve smrti.

Galerija

Bonus video: