Pet načina kako obična šetnja uništava stres

Ne samo da šetnja dovodi do smanjenja stresa, nego nam popravlja koncentraciju i fokus
104 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 08:40h

Osim što šetnjom sagorijevamo kalorije i smanjujemo rizik od srčanih bolesti, ovom (jednostavnom) aktivnošću dnevno možemo znatno smanjiti nivo stresa, a povećati nivo energije, raspoloženja i samopouzdanja.

Pogledajte na koji način obična šetnja djeluje na stres s kojim se, nažalost, svakim danom susrećemo.

Mozak dovodi u stanje meditacije

Dokazano je da šetnja može mozak dovesti u mirnije stanje. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da šetnjom, pogotovo u 'zelenom' okruženju, mozak dovodimo u stanje meditacije.

Ne samo da to dovodi do smanjenja stresa, nego nam popravlja koncentraciju i fokus.

Priuštite sebi 20-30 minuta šetnje kroz zelene površine barem dva puta sedmično!

Šetnjom punimo baterije

Ovo je još jedan dobar razlog da šetnju kroz zelene površine učinite jednom od top navika. Putem mnogih istraživanja naučnici su zaključili da šetnja kroz šumske i prirodne predjele drastično smanjuje nivo stresa, ali takođe popravlja memoriju i pažnju.

Ovo važi čak i kada je napolju hladno. Osim toga, na taj način punimo baterije, odnosno popravljamo nivo energije. Priuštite sebi 20-30 minuta šetnje kroz zelene površine barem dva puta sedmično!

Šetnjom pospješujemo proizvodnju endorfina

Kao i svaka druga kardiovaskularna vežba, brzim hodanjem povećavamo lučenje endorfina, enzima i neuroprijenosnika koji smanjuju lučenje hormona stresa i ublažavaju depresiju i efekte iste.

Osim toga, zbog istih enzima popravlja se raspoloženje i samopouzdanje.

Šetnja s prijateljem je poželjnija

Ako želite ovu zdravu naviku učiniti još zdravijom, pozovite prijatelja ili prijatelje u šetnju.

Pored toga što na taj način jačate socijalne veze, šetnja s prijateljem, supružnikom ili članom porodice, dokazano, pojačava otpornost na stres i stresne situacije.

Istraživanja su pokazala i to da se fizičkim kontaktom sa voljenom osobom ili čak sa kućnim ljubimcem u toku šetnje smanjuje krvni pritisak.

Šetnjom smanjujemo psihički umor

Trebate više energije i manje umora? Istraživanje sprovedeno u 2008. godini potvrdilo je da se vježbama, gdje šetnja čini glavni dio, povećava nivo energije za 20%, a smanjuje psihički umor za čak 65%.

Dokazano je da 20-minutna šetnja dnevno posebno dobro utiče na oboljele od raznih oblika tumora. Osim umora, kod istih je zabilježen povećan otpor na bol.

Galerija

Bonus video: