Maja Bogojević u žiriju 66. Kanskog festivala

Maja Bogojević će biti prva kritičarka iz Crne Gore koja će biti članica žirija na najpoznatijem svjetskom filmskom festivalu
138 pregleda 2 komentar(a)
Maja Bogojević, Foto: Vijesti
Maja Bogojević, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.04.2013. 11:39h

Teoretičarka filma i filmska kritičarka doc. dr Maja Bogojević biće članica žirija međunarodne kritike FIPRESCI na predstojećem 66. Kanskom festivalu, koji će biti održan od 15. do 26. maja 2013. godine.

Kanski festival otvoriće film „Veliki Getsbi” Baza Lurmana

Time će Maja Bogojević biti prva kritičarka iz Crne Gore koja će biti članica žirija na najpoznatijem svjetskom filmskom festivalu.

Osim nje, u žiriju međunarodne kritike FIPRESCI u Kanu biće i Klaus Eder iz Njemačke (predsjednik žirija filmske kritike), Kris Fujivara iz SAD, Jakob Jensen iz Danske, Safa Hagag iz Egipta, Joungme Huang iz Koreje, Rvita Duta iz Indije i Barbara Lori d' Laparije i Pjer-Simon Gutman iz Francuske.

Kanski festival otvoriće film „Veliki Getsbi” Baza Lurmana, a američki reditelj i Oskarovac Stiven Spilberg predsjedavaće glavnim žirijem na ovogodišnjoj filmskoj smotri.

Asocijacija filmskih kritičara

FIPRESCI je međunarodna profesionalna asocijacija filmskih kritičara sa dugom tradicijom. Za njene početke uzima se 1925. godina. Danas je FIPRESCI ogromna organizacija, koja broji kao svoje članove skoro sve evropske zemlje, ali i zemlje sa svih kontinenata.

Članovi Fipresci žirija nisu plaćeni za svoj rad na filmskim festivalima, već doprinose pisanjem za medije isključivo na dobrovoljnoj osnovi

FIPRESCI, u cilju promocije filmske umjetnosti, obuhvata mnogobrojne aktivnosti, od kojih su najvažnije: očuvanje slobode i etike filmske kritike i informacije, promocija ideje o filmu kao sredstva umjetničkog izraza i kulturne edukacije, ohrabrivanje razmjene ideja i iskustava među filmskim kritičarima svih zemalja svijeta i stvaranje, van svih ideoloških i političkih razlika, nove osnove za permanentni dijalog, formiranje međunarodnog filmskog žirija na svim svjetskim filmskim festivalima koji dodjeljuje prestižne festivalske nagrade za napredak u svjetskoj kinematografiji.

Članovi Fipresci žirija nisu plaćeni za svoj rad na filmskim festivalima, već doprinose pisanjem za medije isključivo na dobrovoljnoj osnovi, promovisanjem filmske kulture.

Bonus video: