Ovo je fotografija koja je dobila Pulicerovu nagradu

Prošle godine je izbio skandal oko Pulicerove nagrade jer žiri, prvi put nakon 35 godina, nije mogao da odluči kome da dodijeli nagradu za najbolji roman
112 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 16:45h

Dodijeljene su ovogodišnje Pulicerove nagrade, između ostalog i za najbolji roman, koji je ove godine osvojio pisac Adam Džonson za djelo “The Orphan Master's Son”, koji je žiri opisao kao “predivno složenu priču”.

Prošle godine je izbio skandal oko Pulicerove nagrade jer žiri, prvi put nakon 35 godina, nije mogao da odluči kome da dodijeli nagradu za najbolji roman, pa se ove godine napeto očekivalo što će biti s tom kategorijom.

Adam Džonson

Nagrađeni roman Adama Džonsona “vodi čitaoce na avanturističko putovanje u dubinu totalitarne Sjeverne Koreje, ali i u najintimnija mjesta ljudskog srca”, stoji u službenom obrazloženju nagrade.

Najboljom dramom proglašena je ”Disgraced” američkog pisca pakistanskog porijekla Ajada Aktara, koja opisuje slom korporativnog advokata Amira tokom zabave visokog društva na Menhetnu.

Logevol

U kategoriji istorije Pulicera je dobio profesor s Kornela Frederik Logevol za storiju o francuskoj okupaciji Indokine koja je prethodila Vijetnamskom ratu i američkom miješanju u taj konflikt. Najboljom biografskom knjigom proglašena je “The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo” Toma Reissa, koja opisuje život oca slavnog pisca Aleksandra Dime.

U kategoriji poezije nagrađena je Šaron Olds za svoju zbirku pjesama “Stag's Leap”, koje se bave krajem njenog braka. Među publicističkim djelima nagradu je osvojila knjiga “Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America” Gilberta Kinga, koja opisuje advokatsku karijeru Turguda Maršala, kasnije prvog afroameričkog sudije na Vrhovnom sudu.

Šaron Olds

Pulicerova nagrada se dodjeljuje i za muzička djela, a u toj je kategoriji nagrađena vokalna kompozicija “Partitura za osam glasova” Karolin Šou.

Havier Manzano je dobio nagradu za najbolju fotografiju. On je slikao sirijske pobunjenike za Agenciju Frans Pres.

List “San Sentinel” iz Fort Loderdejla na Floridi dobio je ovogodišnju 97. Pulicerovu nagradu za javnu službu, za istraživački tekst o policajcima koji su van dužnosti rizikovali živote da spasu građane.

Novinari “Insajd Klimejt Njuza” iz Bruklina dobili su Pulicerovu nagradu za najbolju nacionalnu reportažu, a novinar “Njujork tajmsa” nagradu za međunarodno izvještavanje, saopštio je komitet za dodjelu ove nagradu.

Galerija

Bonus video: