Krađa novca PIO: Jedna od osumnjičenih članica odbora DPS u Danilovgradu

Istraga je pokazala da su službenice novac preminulih penzionera prosljeđivale na svoje privatne račune
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 10:28h

Protiv dvije službenice Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Crne Gore, Danilovgrađanke Dobrile Šaranović (60) i Svetlane Miljanić (58) iz Podgorice, koje su osumnjičene da su zloupotrebom položaja oštetile Fond PIO za 133.000 eura, podnijeta je krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz Uprave policije saopšteno je da su Šaranović i Miljanić osumnjičene da su počinile koruptivno krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Osim njih dvije, prijavom su obuhvaćene i Budimirka Vuković (58) iz Danilovgarada i Podgoričanka Marijana Knežević (32), koje nijesu zaposlene u Fondu PIO. Njih dvije, inspektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta sumnjiče da su počinile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja.

Inspektori podgoričke Ekspoziture za suzbijanje privrednog kriminaliteta i službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, koji su zajedno radili na ovom slučaju, sumnjaju da su Šaranović i Miljanić, referenti za obračun i isplatu penzija u Fondu PIO, u periodu od februara 2009. do oktobra 2012. podizale penzije preminulih korisnika Fonda PIO.

“One su, kako se sumnja, obustavljene penzije i razlike u penzijama više preminulih korisnika, koji su imali prebivalište u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji, reaktivirale na nezakoniti način, unoseći u bazu podataka falsifikovane podatke o stastusu tih lica, prikazijući ih aktivnim korisnicima penzija, kao i falsifikovane podatke o navodno ovlašćenim licima za primanje njihovih penzija”, saopšteno je iz policije.

Osumnjičene Vuković i Knežević, policija tereti da su na svoje i imena svojih poznanika otvarale tekuće račune kod poslovnih banaka u Crnoj Gori. Zatim su, saopšteno je iz policije, podatke o nosiocima računa i druge relevatne informacije prosljeđivale Šaranović i Miljanić, koje su ih potom unosile u svoju bazu, prikazujući nosioce računa kao lica ovlašćena za primanje penzija osoba koje su preminule.

Policija sumnja da su Šaranović i Miljanić uplaćivale penzije preminulih na račune koje su im dostavile Vuković i Knežević, a nakon toga su nosioci računa podizali novac i predavali ga Vuković i Knežević.

Njih dvije su, sumnja policija, novac koji bi im predali poznanici, zajedno sa onim koje su službenice Fonda PIO uplatile na njihove račune, donosile Šaranović i Miljanić.

“Kriminalistička obrada ukazuje na sumnju da su D.Š. I S.M. na opisani način protipravno prisvojile 133.000 eura, za koji iznos su nanijele materijalnu štetu Fondu PIO”, saopštila je policije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz policije, novac je uplaćivan na žiro račune u dvije poslovne banke.

Provjere u Fondu PIO, navodno su počele nakon što je krajem decembra prošle godine uprava tog Fonda prijavila policiji tri svoje službenice, za koje je sumnjala da su napravile zloupotrebu službenog položaja tešku oko 150.000 eura. Inspektori su tada započeli istragu, provjeru dokumentacije i prva saslušanja. Pronevjera je, prema nezvaničnim informacijama, otkrivena internom kontrolom poslovanja, kada se saznalo da službenice, koje su radile poslove likvidature, nijesu zaključivale račune više preminulih penzionera.

Istraga je pokazala da su službenice novac preminulih penzionera prosljeđivale na svoje privatne račune.

U Fondu PIO sinoć nije bilo moguće provjeirti da li su Šaranović i Miljanić jedine osumnjičene u ovom slučaju, ali ni koliko je preminulih penzionera, čije su penzije njih dvije, Vuković i Knežević podizale.

Direktor tog Fonda, Dušan Perović, nije bio dostupan na broj telefona koji je poznat redakciji “Vijesti”.

Pomagač član OO DPS Danilovgrad

Budimirka Vuković, jedna od osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja, član je Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Danilovgrada.

Prema podacima sa sajta DPS-a, Vuković je direktorica ekspoziture Crnogorske komercijalne banke.

Od prvog čovjeka tog OO dr Miodraga Đurovića, sinoć nije bilo moguće dobiti komentar na to da li će pokrenuta istraga imati uticaja na članstvo Vuković u Opštinskom odboru, jer on nije odgovarao na poziv “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: