Konjević ubrzao istragu protiv Zorana Masoničića

Poreska uprava blokirala račun SSCG nakon što ih je tužilaštvo obavijestilo o istrazi protiv njegovih čelnika
19 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 10:15h

Poreska uprava je u petak blokirala račun Saveza sindikata i njegovih preduzeća zbog duga od skoro pola miliona eura, na ime neplaćanja poreza i doprinosa zaposlenima u Stručnoj službi sindikata, saznaju “Vijesti”.

Iako se godinama priča o tom dugu, zbog kojeg su Senka Rastoder i Vukadin Ćupić u nekoliko navrata i štrajkovali glađu, Poreska uprava se na blokiranje računa odlučila nakon što je iz podgoričkog tužilaštva dobila nalog i informacije o istrazi koja se tim povodom vodi.

Zaposleni u Sindikatu i bivši predsjednik Nadzornog odbora Vuko Šćepanović podnijeli su više od deset krivičnih prijava protiv generalnog sekretara SSCG Zorana Masoničića i predsjednika Skupštine SSCG i ranijeg lidera SSCG Danila Popovića, zbog niza zloupotreba i sumnjivog trošenja novca.

Predmeti su formirani u barskom i podgoričkom tužilaštvu, dok je za dio sumnjivih poslova angažovan i specijalni tužilac. U nekim predmetima je urađeno i finansijsko vještačenje, ali to do sada nije bilo dovoljno za podizanje optužnice.

Nezadovoljni brzinom istraga, koje traju godinama, sindikalci su se nedavno obratili ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću. Od njega su dobili informaciju da je njihov predmet kod Ane Radović, zamjenice podgoričkog tužioca. U posljednjem odgovoru iz ministrovog kabineta, datiranom 4. aprila ove godine, piše da je tužilaštvo “predmet dostavilo Poreskoj upravi”.

Ćupić je juče potvrdio “Vijestima” da je taj odgovor Senki Rastoder stigao iz Konjevićevog kabineta i da se odnosi na krivičnu prijavu zbog neplaćanja poreza i doprinosa zaposlenima u Stručnoj službi u iznosu od 630.000 eura.

Centralna banka juče nije željela “Vijestima” da saopšti po kom osnovu su blokirani računi SSCG, navodeći da je to povjerljiva informacija.

Poreska uprava i Vrhovno državno tužilaštvo nijesu odgovorili na pitanje po kom osnovu i u vezi s kojom istragom je SSCG blokiran račun.

Zoran Masoničić takođe nije odgovarao na telefonske pozive i poruke “Vijesti”, dok je direktor sindikalnog Fonda za odmor i rekreaciju (Recra) Radule Miljanić potvrdio da se radi o dugu za dopinose, ali nije znao da precizira o kom iznosu je riječ.

“To je pitanje za Masoničića, ali koliko znam taj problem će se brzo prevazići”, rekao je on “Vijestima”.

Policijski inspektori su ljetos mjesecima pretresali dokumentaciju SSCG i utvrdili niz nezakonitostiu u vezi sa finansijskim poslovanjem.

Oni su našli dokaze o uplati novca Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), ali ne i dokaze za šta je on upotrebljen.

Savez sindikata radnicima za doprinose ukupno duguje oko 800.000 eura,a prema informacijama “Vijesti”, prošle godine je za troškove reprezentacije i dnevnice kabineta potrošio oko 200.000 eura.

U istrazi koju vodi specijalni tužilac a koja se tiče stanova CFSSI angažovan je vještak koji je, prema informacijama “Vijesti”, utvrdio da postoji velika razlika u procjeni vrijednosti stanova u Baru i cijene njegovih koštanja, kao i broju stambenih jedinica. Vještak je utvrdio da je izgrađenio više stanova nego što je bilo planirano i da će oni pripasti SSCG.

Masoničić je ranije, po prijavama kolega, dao izjavu policiji, koja je nakon toga prikupljene dokaze dostavila tužilaštvu.

Inspektore su interesovali finansijski izvještaji za 2010. i 2011, izvještaji o isplatama zarada, izvještaji Fonda za odmor i rekreaciju (Rekra) za 2010. i 2011, izvještaj i odluke i druga pravna akta u vezi sa pozajmnicama za te godine. Takođe i izvještaji o završnom računu i o prikupljenim sredstvima Fonda solidarnosti i Fonda za prevenciju radne invalidnosti.

DAanas suđenje Masoničiću

U podgoričkom Osnovnom sudu danas bi pred sudijom Dragišom Baletićem trebalo da počne suđenje Zoranu Masoničiću i Goranu Dragoviću, predsjedniku podgoričkog Sindikata, po tužbi za mobing koju je protiv njih podnio Vukadin Ćupić.

“Podnio sam tužbu jer su mi oni oduzeli sredstva za rad. Sve to zbog mog sindikalnog djelovanja i traženja prava po osnovu Zakona o radu. Umjesto da štite radnike i njihova prava, oni nas kinje i vrše mobing”, rekao je Ćupić.

Galerija

Bonus video: