Osumnjičene da su penzije preminulih uplaćivale na privatne račune

"Kriminalistička obrada ukazuje na sumnju da su D.Š. I S.M. protipravno prisvojile 133.000 eura, za koji iznos su nanijele materijalnu štetu Fondu PIO"
11 komentar(a)
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.04.2013. 15:24h

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u zajedničkoj aktivnosti sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta danas su Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv dva zaposlena lica u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Crne Gore, D.Š. (60) iz Danilovgrada i S.M. (58) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da su počinile koruptivno krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, saopšteno je iz Uprave policije.

Krivičnom prijavom su obuhvaćena i dva lica, koja nisu zaposlena u Fondu PIO, M.K. (32) iz Podgorice i B.V. (58) iz Danilovgrada, zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja.

"Policijske aktivnosti ukazuju na sumnju da su D.Š. i S.M. – referenti za obračun i isplatu prava po osnovu penzija u Fondu PIO, u svojstvu ovlašćenih lica, u periodu od februara 2009. do oktobra 2012. godine zloupotrijebile svoj položaj u pogledu raspolaganja sredstvima Fonda PIO.

Fond PIO: Penzije preminulih uplaćivale na privatne račune >>>

One su, kako se sumnja, obustavljene penzije i razlike u penzijama više preminulih korisnika, koji su imali prebivalište u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji, reaktivirale na nezakoniti način, unoseći u bazu podataka falsifikovane podatke o stastusu tih lica (prikazijući ih aktivnim korisnicima penzija), kao i falsifikovane podatke o navodno ovlašćenim licima za primanje njihovih penzija", navodi se u saopštenju UP.

Osumnjčene M.K. i B.V. se terete da su na svoje i imena svojih poznanika otvarale tekuće račune kod poslovnih banaka u Crnoj Gori. Njih dvije su, sumnja se, podatke o nosiocima računa i druge relevatne informacije prosljeđivale D.Š. i S.M, koje su ih potom unosile u svoju bazu, prikazujući nosioce računa kao lica ovlašćena za primanje penzija osoba koje su preminule.

Sumnja se da su D.Š. i S.M. potom uplaćivale novac po osnovu penzija na te tekuće račune, sa kojih su nosioci računa podizali novac koji su predavali M.K. i B.V, koje su potom taj novac, zajedno sa novcem uplaćenim na njihove račune po istom osnovu, donosile D.Š. i S.M.

"Kriminalistička obrada ukazuje na sumnju da su D.Š. I S.M. na opisani način protipravno prisvojile 133.000 eura, za koji iznos su nanijele materijalnu štetu Fondu PIO", navodi se u saopštenju policije.

Bonus video: