Nikola Bakić osuđen na dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog bombaških napada

U oba događaja na kućama oštećenih su popucala stakla, a Bojoviću su oštećena i dva automobila
274 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Osnovni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.04.2013. 14:03h

Podgoričanin Nikola Bakić (25) kažnjen je sa dvije godine i pet mjeseci zatvora, zbog nekoliko bombaških napada na teritoriji Glavnog grada u toku prošle godine.

Presudu u predmetu protiv Bakića izrakla je sutkinja Jelena Perović.

U optužnici je pisalo da je Bakić 18. februara prošle godine, u Ulici Aleksandra Prijića bacio bombu u dvorište Velimira Jovanovića. Tereti se i da je 17. septembra iste godine bacio eksplozivnu napravu u dvorište Mirka Bojovića.

U oba događaja na kućama oštećenih su popucala stakla, a Bojoviću su oštećena i dva automobila. Bakiću se na teret stavljalo i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i ugrožavanje sigurnosti.

Zastupnik optužnice, tužilac Enis Baković, kazao je ranije da je Bakić priznao izvršenje krivičnog djela, zbog čega ga, rekao je, treba oglasiti krivim.

“Okrivljeni je bio svjestan da bacanjem eksplozivnih naprava na kuće Jovanovića i Bojovića može ugroziti živote ukućana i nanijeti materijalnu štetu. Takođe, bio je svjestan da čini i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, jer je eksploziv krio u žbunju u blizini kuće u kojoj živi”, rekao je Baković.

Branilac Bakića, advokat Zdravko Begović, ocijenio je ranije u završnoj riječi da je njegov klijent iz samo njemu znanih razloga priznao krivicu, iako to, kako je kazao, nije morao da uradi, jer su dokazi bili nejasni.

“Kod ovako nejasnih dokaza, nije imao potrebu da prizna krivično djelo i to je uradio iz samo njemu znanih razloga”, rekao je tada Begović.

Bakić je uhapšen 30. januara zbog osnovane sumnje da je tokom 2011. i 2012. sedam puta bacao bombe u dvorišta kuća trojice Podgoričana.

Policija je uhapsila Bakića nakon višemjesečne istrage i sumnjiči ga da je 14. marta 2011. godine, oko dva sata poslije ponoći, bacio improvizovanu ekspolozivnu napravu u dvorište kuće Milana Ivanovića u Ulici Steva Boljevića bb u Podgorici. Ta bomba je ekspolodirala na pet metara udaljenosti od ulaza kuće Ivanovića.

Bakić je pred zoru 8. oktobra 2011. godine, ponovo bacio bombu, ali ispred ograde kuće Ivanovića. Ista kuća bila je meta bombaša Bakića i 17. novembra 2011. kada je, oko četiri sata ujutro, ponovo bacio eksplozivnu napravu u njegovo dvorište.

On je 18. februara 2012. na isti način pripremljenu bombu bacio i u dvorište kuće Velimira Jovanovića u Podgorici. Ta bomba je eksplodirala između dvije kuće, u neposrednoj blizini ulaznih vrata.

Bonus video: