Mićunović: Kultura je za državu nužan trošak

Međunarodna konferencija ministara kulture zemalja članica Savjeta Evrope posvećena je promociji saradnje država sa međunarodnim organizacijama
1 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Gov.me
Branislav Mićunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.04.2013. 11:58h

Kultura se često posmatra kao sfera koja za državu predstavlja nužni trošak, ocijenio je crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović na Međunarodnoj konferenciji resornih ministara država članica Savjeta Evrope u Moskvi.

On smatra da ovakva pozicija kulture u periodu ekonomske krize predstavlja opasnost.

Ministarstvima kulture je, prema njegovim riječima, povjerena briga o nacionalnim identitetima kao vrhunskim vrijednostima država.

"Međutim, kako očuvati kulturni i nacionalni identitet društva u vremenima globalizacije, kada i najmoderniji bioskopi gube bitku pred dvd uređajima, kada muzeji i pozorišta gube posjetioce, kada knjige zamjenjuju njihova elektronska izdanja, a spomenici više privlače pažnju posjetioca, ako su, recimo, dio ugostiteljskog objekta", upitao je Mićunović.

On smatra da je to moderno takmičenje u očuvanju kulturnih vrijednosti država moguće samo ako ustanove kulture ponude primamljive programe i projekte za posjetioce koji će im privući i zadržati pažnju.

"A to je jedino moguće ostvariti sinergijom, spojem kulture i bliskih oblasti – turizma, obrazovanja, nauke i zajedničkim angažmanom u nalaženju sredstava i kasnijim pravilnim upravljanjem", rekao je Mićunović.

On smatra da se samo ujedinjeni u zajedničkim programima i u preuzimanju i primjeni najboljih iskustava svih zemalja, kultura može prepoznati kao zajedničko dobro i nezaobilazna platforma na kojoj počiva svaka društvena nadgradnja, pa i ekonomska.

On je najavio reforme u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, a njeno sprovođenje definisano je i prvim strateškim dokumentom u kulturi koji je usvojen u Crnoj Gori – Nacionalnim planom razvoja kulture 2011-2015. godine.

"Dokument je prepoznao ključne snage i probleme crnogorske kulture a unapređenje svih oblasti realizuje se godišnjim akcionim planovima ovog dokumenta koje, kao i izvještaje o njima, usvaja Vlada", kazao je Mićunović.

Međunarodna konferencija ministara kulture zemalja članica Savjeta Evrope posvećena je promociji saradnje država sa međunarodnim organizacijama, afirmaciju kulture kao jednog od glavnih resursa za dijalog među međunarodnim subjektima.

"To će biti prilika za razmjenu mišljenja o izazovima sa kojima se susrijeću vlade i ministarstva kulture u kontekstu ekonomske i socijalne krize", kaže se u saopštenju Ministarstva kulture.

Bonus video: