Mag violine u CNP-u: Popularna djela na Lakatošov način

Lakatoš će pred crnogorsku muzičku publiku nastupiti u pratnji svog “terciste” Lasla Bonija i sastava “Gyass Band” iz Subotice
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 14:10h

Svjetski poznati violinista ili “kralj ciganske violine” Robi Lakatoš, nastupiće večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u okviru XII međunarodnog muzičkog festivala A tempo.

Vješt izvođač kako klasične muzike i džeza, tako i folklornog idioma svoje rodne Mađarske, Lakatoš će pred crnogorsku muzičku publiku nastupiti u pratnji svog “terciste” Lasla Bonija i sastava “Gyass Band” iz Subotice, koji čine: cimbalista, Mišel Kurina, kontrabasista, Ferenc Kurina, pijanista Janoš Kurina, violinista Robert Lakatoš i bubnjar Robert Ambruš. Na koncertu će biti izvedene popularne kompozicije Jozefa Suha Baloga, Mišela Legranda, Robija Lakatoša, Đanga Rajnharda, Enija Morikonea…

Robi Lakatoš je umjetnik izvanredne svestranosti. Potiče iz čuvene porodice ciganskih violinista, potomaka legendarnog Janoša Biharija. Sve što danas zna sticao je u porodici i na Konzervatorijumu Bela Bartok u Budimpešti. U periodu od 1986. do 1996. sa svojim ansamblom nastupao je u čuvenom klubu “Les Atéliers” u Briselu sa brojnim uglednim muzičarima. Sa izdavačkom kućom “Dojče gramofon” Lakatoš ima ekskluzivni ugovor, a na kompakt disku pod nazivom “As Time Goes By” nalaze se čuvene teme iz filmova “Violinista na krovu”, “Bilo jednom u Americi” i mnogih drugih. Robi Lakatoš i “Gyass Band” su prvi nastup imali u Novom Sadu i od tada često nastupaju zajedno.

“Gyass Band” je posljednjih godina izgradio novi muzički izraz koji je i nazvan po njima. Odlikuju ga bogatstvo harmonija, izuzetna tehnička i permanentna improvizacija sa fantastičnim scenskim nastupom. Laslo Boni je poznati “tercista” Robija Lakatoša koji od početka nastupa sa njim.

Galerija

Bonus video: