U ČAST NJEGOŠU

Projekat Slobodana Milatovića otvara Grad teatar

Kako je za “Vijesti” izjavio Milatović, projekat kojim će biti pokrenut ovogodišnji Grad teatar je “ambijentalna muzičko-scenska svetkovina u formi procesije”
147 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Milatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Milatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.04.2013. 16:36h

Crnogorski reditelj Slobodan Milatović, otvoriće ove godine svojim pozorišnim projektom festival Grad teatar Budva. Kako se ove godine obilježava 200 godina rođenja Njegoša, tako je i Milatovićev performans posvećen Njegošu, ali i scenskim izvedbama za koje su crnogorski vladika i njegovo djelo bili inspiracija.

Pozorišni projekat otvaranja ovogodišnjeg Grad teatra, obuuhvatiće i 600 godina od postojanja manastira Praskvica, gdje će pored ostalog biti izveden segment iz Milatovićevog projekta. Sve će se događati 15. juna, a projekat nosi naziv “Gle, idejo, iskro besamrtna”, stih iz Njegoševe “Luče mikrokozma”.

Kako je za “Vijesti” izjavio Milatović, projekat kojim će biti pokrenut ovogodišnji Grad teatar je “ambijentalna muzičko-scenska svetkovina u formi procesije”.

"Svetkovina se odvija u širem kompleksu manastira Praskvica i isključivo se bazira na Njegoševom stvaralaštvu. Čin procesije obuhvata ritualni dolazak publike, kao i oblazak šireg manastirskog kompleksa u kojem se odvija umjetnički program. Umjetnički program je podijeljen na tri segmenta koji se dešavaju na različitim lokacijama", objasnio je Milatović.

On navodi da je u prvom segmentu muzički dio koji će se dogoditi na lokaciji maslinjaka na ulasku u manastirski kompleks. U ovom dijelu mješoviti hor “Jedinstvo“ iz Kotora izvešće horske kompozicije inspirisane Njegoševim djelom.

U drugom segmentu koji će biti dramski u porti manstira i u samom manastiru sa konacima i crkvom, glumci Petar Božović, Voja Brajović, Bane Popović i Srđan Grahovac, koji su svojim scenskim izvođenjima Njegoševih djela dali poseban pečat, govoriće tekst. Oni će, kako objašnjava Milatović govoriti tekstove iz svojih uloga u djelima po Njegoševom pisanju, realizovanih na domaćim scenama.

U izboru su djela “Gorski vijenac”, “Šćepan Mali” i “Luča mikrokozma”, koje će govoriti na različitim punktovima užeg manastirskog kompleksa. Glumica Julija Milačić će biti jedan od aktera ovog događaja.

U okviru Milatovićevog ambijentalnog muzičko-scenskog spektakla, u trćem segmentu će na lokaciji poljane ispod manastira biti izvedena koreografska inscenacija sa elementima rituala i performansa praćena instrumentalnom muzikom koja je inspirisana Njegoševim djelom. Učesnici ovog programskog segmenta su ujedno od početka i predvodnici procesije sa kojom se publika usmjerava ka programskim segmentima.

Slobodan Milatović je režirao preko 70 pozorišnih predstava. Uradio je preko trideset pozorišnih adaptacija i napisao dramske tekstove: “Marko Kraljević Superstar”, “Dr Vukašin Marković”, “Modna revija”, “Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju”... Rodonačelnik je alternativnog i ambijentalnog teatra u Crnoj Gori. Osnivač je prvog i jedinog alternativnog pozorišta u Crnoj Gori, DODEST (1974-1999). Njegove predstave redovno osvajaju nagrade na svim međunarodnim pozorišnim festivalima širom svijeta. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

Uvijek moderna priča

"Njegoš uvijek mora biti sa nekom ideološkom osnovom. Po meni Njegoš je veoma moderna priča. Njegova djela su na nivou dramatugije veoma moderna. A sam “Gorski vijenac” je kao djelo postao simbol.

U njemu je mnogo siboličkih nivoa. Moderni teatar je sam po sebi simbol. Zato ga je nepotrebno raditi kao priču, po događajima", kazao je Milatović, koji je, radi podsjećanja, 90-tih godina u svojoj predstavi “Luča mikrokozma” koristio bagere kao aktere.

Milatović je primijetio da u “Gorskom vijencu” postoje sve vrste sukoba, među kojima su sukobi vjera, nacija, grupa, pojedinaca, ali da je ključni sukob i ono što ga radikalno izdvaja, od ostalih sukoba, onaj oko vladike Danila. On je u analizi Njegoševih djela primijetio mnoge elemente grčke tragedije, kako u strukturi tako i u ideji.

Preporučujemo za Vas