Gluhovcev ima jaku mrežu u Crnoj Gori

Ruski bankar, optužen u Moskvi za prevaru investitora, poslovno povezan i sa porodicom Brana Mićunovića
178 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 17:23h

Hotel “Panonija” na kotorskoj adresi Dobrota bb mogao bi da se kandiduje za Ginisovu knjigu rekorda po broju firmi koje, navodno, imaju sjedište u njemu, a pripadaju uhapšenom Rusu Vsevolodu Gluhovcevu.

Predsjednik za bezbjednost ruske filijale Škotske kraljevske banke Gluhovcev, optužen je u petak pred moskovskim sudom za prevaru investitora koji su davali novac za lažne građevinske projekte u Crnoj Gori. Njemu je juče sud u Moskvi odredio pritvor do 30. aprila, a zbog mogućeg uticaja na svjedoke nije mu dozvoljeno jemstvo ili mogućnost kućnog pritvora.

Uhapšen Rus koji ima devet firmi u Crnoj Gori >>>

Agencija “Interfaks” navodi da Gluhovcev pred sudom nije iskoristio pravo na odbranu, ali i podatak da je Rus namjeravao da zbog istrage policije 15. aprila pobjegne iz zemlje.

Reporter “Vijesti nedjeljom” obišao je juče hotel “Panonija” u kome su navodno smještene firme Gluhovceva kojih ima najmanje devet, i uvjerio se da one tamo, zapravo, nemaju kancelarije.

„Mreža Vsevoloda Gluhovceva je jaka i u Crnoj Gori, gdje sudovi neosnovano odbijaju sve privremene mjere i omogućavaju njemu i njegovoj supruzi Olgi Orlovoj da izbjegnu vraćanje dugova i skrivaju imovinu“, rekao je advokat Dragan Prelević za „Vijesti“

Sudovi još nijesu presudili, iako su grafolozi utvrdili da je Gluhovcev falsifikovao i dokumenta i potpise.

„Mreža Vsevoloda Gluhovceva je jaka i u Crnoj Gori, gdje sudovi neosnovano odbijaju sve privremene mjere i omogućavaju njemu i njegovoj supruzi Olgi Orlovoj da izbjegnu vraćanje dugova i skrivaju imovinu“, rekao je advokat Dragan Prelević za „Vijesti“.

Pred podgoričkim Privrednim i Osnovnim sudom u Kotoru vode se tri sudska procesa: zbog pronevjere i dugovanja od dva miliona eura.

Upravo tu sumu, kompanija “MS invest INC” registrovana u centralnoameričkom poreskom raju, Belizeu, dala je kontroverznom Rusu i njegovim dvijema firmama na zajam. Dvije godine se ne nazire kraj maratonskih sudskih procesa u tri odvojena sudska postupka koja se vode tim povodom.

Firma ”MS invest INC”, postala je prije pet godina poznata u javnosti nakon što je objavljeno da je ona glavni osnivač kompanije “Old town invest group” investitora još nezavršene 13-spratne luksuzne zgrade “Harmonija bilding” na rtu Zavala, koja se uzdiže iznad rezidnecijalnog kompleksa vila “Dukljanski vrtovi”.

Ofšor kompanija imala je 51,9 odsto osnivačkog kapitala u firmi “Old taun”, koja krajem 2009. dobija građevinsku dozvolu za gradnju kondo apartmanskog kompleksa “Harmonija”. Međutim, ubrzo se firma sa Beliza misteriozno briše iz Centralnog registra Privrednog suda gdje je slovila kao osnivač “Old town invest group”, odnosno vlasnik luksuzne višespratnice. Kao osnivači firme se upisuju, sa po 30 odsto vlasništva, Milan Zindović, Danilo Mićović i Andrea Mićunović, kćerka kontroverznog biznismena Brana Mićunovića. Preostalih deset odsto osnivačkog kapitala se vodi na Gorana Boljanovića.

Gluhovcev je autor devet knjiga, uglavno iz žanra fantastike, koje je pisao sam ili u koatorstvu. Tu su romani “Roj”, “Posljednji prelaz”, “Pun mjesec”, “Nema smrti”, “Bog sumraka”

“MS invest INC” u tri sudska sudska procesa koja se vode protiv Gluhovceva i njegovih firmi zastupa Advokatska kancelarija Prelević.

Kompanija je još prije dvije godine Privrednom sudu podnijela tužbu protiv firme Gluhovceva “Kotor resorts” za povraćaj 1.476.720 eura, koliko je kao zajam dato ruskom biznismenu. Do danas taj spor nije okončan.

Ista sudbina je i sa sporom koji “MS invest INC” vodi protiv druge kompanije Gluhovceva registrovane u Kotoru “Vsevolod” DOO , takođe pred podgoričkim Privrednim sudom, i to za povraćaj zajma u iznosu od 519 hiljada eura.

Treći spor “MS invest INC” vodi u kotorskom Osnovnom sudu lično protiv Gluhovceva za povraćaj zajma od 275 hiljada eura.

Zasad su policiji poznata imena šest ruskih žrtava prevara koje se stavljaju na teret Gluhovcevu, a u ruske medije je procurjelo ime Sergeja Kardaševa, predsjednika ABN AMRO banke.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da žrtava ima daleko više, pa su saopštili i broj telefona na koji se prevareni mogu prijaviti 8 (499) 237-09-01.

Rusko ministarstvo je saoštilo da su prevareni nekoliko puta do sada pokušavali da povrate izgubljeni novac, ali da im to nije uspijevalo.

Prevareni su nekoliko puta pokušali da povrate svoj novac, obraćajući se sudu.

U „Panoniji” zadovoljni Vsevoldom

“Vijestima” je potvrđeno da se hotel “Panonija” vodi u okviru kompanije “Vera”, jedne od devet aktivnih kompanija u kojima je Gluhovcev vlasnik ili suvlasnik, a koje su registrovane u Centralnom registru Privrednog suda. Osim kompanije “Vera”, to su firme “Vsevolod”, “Kotor resorts”, “Durmitor resorts”, “River town”, “Eurobeton”, “Transkonteiner”, “Moskva invest” i “Servantes” i registrovane su na adresi Dobrota bb.

“Nas je ovdje četvoro zaposlenih, i do sada nijesmo imali problema sa vlasnikom, već naprotiv, jako smo zadovoljni sa njim sve ove godine. Ova vijest nas je zatekla, tako da ne znamo o čemu se radi i kakva je budućnost hotela"

“Nas je ovdje četvoro zaposlenih, i do sada nijesmo imali problema sa vlasnikom, već naprotiv, jako smo zadovoljni sa njim sve ove godine. Ova vijest nas je zatekla, tako da ne znamo o čemu se radi i kakva je budućnost hotela. Osim Vsevolda, imali smo kontakt i sa Ruskinjom Olgom Orlovom, koja se pominje kao jedan od suvlasnika”, kazao je sagovornik Vijesti. Hotel je trenutno zatvoren do 21. aprila zbog renoviranja.

Zaplijenjeno i oružje

Prilikom pretresa kancelarija i stana Gluhovceva, zaplijenjen je veliki broj dokumenata, pečata brojnih firmi, priznanica sa visokim sumama, kao i velika količina oružja za koju nema dozvolu, a za koje “on nije umio da objasni porijeklo”, prenose ruski mediji.

Gluhovcev je veoma lako zadobijao povjerenje žrtava, jer se predstavljao kao investitor, pronalazač, filozof, pisac, bankar koji u Crnoj Gori ima kazino, hotele, restorane i firme za finansijski konsalting. Policiji je poznato i da je Gluhovcev u posljednjih par godina kupio nekoliko stanova u Moskvi i inostranstvu, zemljište, veliki broj dragocjenosti, kao što su automobili premijum klase, drago kamenje, juvelirski predmeti i slike stranih i ruskih umjetnika.

Više firmi nego soba: Hotel "Panonija", Foto: Ivana Komnenić

"Već nekoliko puta je, zbog potraživanja tužitelja, izdavan nalog za blokadu imovine porodice Gluhovceva, ali je iz nepoznatih razloga ukidan”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenose ruski mediji. Poznato je da je Gluhovcev radio i u holandskoj banci ABN AMRO, koja je po obimu aktivna na osmom mjestu u Evropi i13. u svijetu. Utvrđeno je da je Gluhovcev počeo sa prevarama 2006. godine.

Rusko Ministarstvo je saopštilo da banke u kojima je Gluhovcev radio nisu povezane sa njegovim aferama i prevarama.

Majstor fantastike

Gluhovcev je autor devet knjiga, uglavno iz žanra fantastike, koje je pisao sam ili u koatorstvu. Tu su romani “Roj”, “Posljednji prelaz”, “Pun mjesec”, “Nema smrti”, “Bog sumraka”.

Gluhovcev je doktorant filozofskih nauka, a bio je docent na katedri za filozofiju, istoriju i pravo u grafu Ufu, u kojem se rodio u radničkoj porodici 1965. godine. Član je Udruženja pisaca, Saveza novinara, dobitnik je medalje “70 godina oružanih snaga SSSR-a”.

Vsevold Gluhovcev je priveden kada je u skupocjenom automobilu ulazio na svoje imanje u jednom elitnom kvartu. On se odmah predao. Policija je potvrdila da zasad Gluhovcev aktivno učestvuje u istrazi, pišu ruski mediji

Bonus video: