Blagota Petričević: Munja iz Tološke šume

"Treniram dvije i po godine. Počeo sam u Tološkoj šumi, i još sam na istom mjestu", kaže Blagota
94 pregleda 17 komentar(a)
blagota_1, Foto: PRIVATNA GALERIJA
blagota_1, Foto: PRIVATNA GALERIJA
Ažurirano: 13.04.2013. 13:10h

Blagota Petričević je najbrži crnogorski tinejdžer, a odnedavno i jedan od najbržih na svijetu - 16-godišnji sprinter istrčao je 100 metara za 10 sekundi i 96 stotinke i ispunio normu za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će se u julu održati u ukrajinskom Donjecku.

Rezultat koji je ostvario Blagota je ravan podvigu, s obzirom na to da kompletne pripreme obavlja u uslovima koji nemaju veze sa atletikom, a posebno sa sprinterskim disciplinama - u Tološkoj šumi.

"Treniram dvije i po godine. Počeo sam u Tološkoj šumi, i još sam na istom mjestu", kaže Blagota.

Na uslove, koji to zapravo i nisu, Blagota se, ipak, ne žali mnogo.

"Mnogi vrhunski atletičari počeli su u istim ili sličnim uslovima, pa su kasnije postigli mnogo".

To što je Podgorica jedini glavni grad u Evropi bez atletske staze više je i ispričana priča. Činjenica je da Blagota u Bar dođe jednom-dva puta godišnje, na mini-pripreme, i kada su takmičenja. Samo tada zemlju zamijeni tartan stazom i - proleti njom vihornom brzinom.

"Naravno da osjećam razliku. Svaki put kada istrčim na stazu, promjene u mišićima su drugačije nego poslije treninga na zemlji. Velika je razlika, ali šta da se radi".

Učestvovati na šampionatu svijeta, biti rival mladim sprinterima sa Jamajke, Amerike, Britanije... a trenirati po džombama, preskačući kamenčiće i šišarke, u patikama koje nisu sprinterske - dokaz je da je riječ o strahovitom potencijalu.

"Potreban je talenat, oduvijek sam bio brz, ali rad je osnov svega. Treniniram i po dva i po sata dnevno, bez toga nema ni napretka".

Za njegov prodor i uspon velike zasluge ima trener Gojko Banjević, koji je u Blagoti prepoznao vrhunski potencijal. Njihova saradnja je, ističu obojica, za sada fenomenalna.

"Blagota je veliki talenat, to je očigledno. Za sada nam sjajno ide - bez skromnosti, znam kako da radim sa njim, on zna šta treba da radi, još da imamo uslove - sve bi bilo savršeno. A da imamo uslove kakve imaju njegovi vršnjaci - siguran sam da bismo o njemu pričali kao kandidatu za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu", kaže Banjević.

Rezultat koji je napravio Petričević u svjetskim okvirima je impozantan. Na prošlom šampionatu planete za mlađe juniore samo 10 mladih sprintera u polufinalu je trčalo ispod 11 sekundi. On je 10,94 istrčao na početku sezone, njegov trener je siguran da će biti još brži, i to znatno...

"Ja se nadam da će popraviti rezultat, ima prostora da bude brži i dvije desetinke. Zapravo, siguran sam da će napredovati do Svjetskog prvenstva, samo da bude imao sreće da se na treninzima ne povrijedi. A, vjerujte, da su povrede vrlo moguće kada trenira u ovakvim uslovima", kaže Banjević.

"Uvijek želim da budem prvi, najbrži... Tako ću ući i na Svjetsko prvenstvo. Istrčaću najbrže što mogu, nadam se da će biti dovoljno za finale", kaže Petričević.

Optimistične prognoze važe u idealnim uslovima, ali svaki izlazak u Tološku šumu znači i rizik od povrede. Imajući sve u vidu, Blagota je za njegovog trenera već šampion...

"Iz ovakvih uslova stići na šampionat svijeta u najatraktivnijoj disciplini istinski je podvig. Sa rezultatom koji planiramo da ostvarimo mogao bi čak i do finala. Za mene on je već šampion", zaključuje Banjević.

Bonus video: