O RADU I FESTIVALU

Osam godina knjižare "Karver"

"Mislim da svaka država regiona, što se tiče dejstva i promocije svojih autora i izdavača mora da uđe u zonu saradnje", kazala je Varja Đukić
331 pregleda 4 komentar(a)
knjižara Karver, Varja Đukić, Foto: Boris Pejović
knjižara Karver, Varja Đukić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2013. 08:47h

Knjižara “Karver” proslavila je osam godina rada, a tim povodom je organizovana konferencija za novinare gdje je osim rezimea dosadašnjeg rada, predstavljen i program ovogodišnjeg međunarodnog festivala “Odakle zovem” i konkurs “Vranac - najbolja kratka priča”.

O programu i konkursu govorili su Varja Đukić, glumica, osnivač knjižare Karver i Dijana Dukaj, predstavnica iz sektora marketinga 13. jul Plantaže, sponzora konkursa.

Varja Đukić je podsjetila na brojne programe koji su organizovani u Karveru tokom osam godina postojanja, i najavila goste ovogodišnjeg festivala među kojima je svakako najznačajniji - pisac Mirko Kovač.

Knjižara Karver je u okviru festivala Odakle zovem, Podgorica 2013, raspisala petog aprila konkurs za nagradu Vranac – Najbolja kratka priča 2013

"Karver je danas vjerovatno jedina knjižara u regionu koja ima knjige autora iz regiona. Kada sam osnovala knjižaru Karver prije osam godina i kada je ovaj projekat dobio međunardnu podršku i podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Srbije, i glavnog grada Podgorice, činilo se da će komunikacija između izdavača biti lakša i jednostavnija.

Pokazalo se da i dan danas imamo veliki problem upravo u toj vrsti razmjene i kulturne saradnje. To sada postaje politička stvar. Mislim da svaka država regiona, što se tiče dejstva i promocije svojih autora i izdavača mora da uđe u zonu saradnje na najvišem političkom nivou", kazala je Đukić.

Odakle zovem, Podgorica 2013

Knjižara Karver je u okviru festivala Odakle zovem, Podgorica 2013, raspisala petog aprila konkurs za nagradu Vranac – Najbolja kratka priča 2013. koji će trajati do 5. maja.

"Ove godine najavljujemo početak važne i vrijedne sarsaradnje sa ambasadom Turske"

Konkurs se raspisuje po četvrti put, a i ove godine pokrovitelj konkursa i nagrada je proizvođač vrhunskih crnogorskih vina najviše međunarodne reputacije 13. jul – Plantaže AD.

Po zatvaranju konkursa, tročlani žiri kojeg čine eminentni književni teoretičari i pisci iz regiona odabraće najbolje priče, pa će se odabir najboljih priča naći u PDF formatu na sajtu knjižare Karver.

Priče će biti promovisane u vinskom podrumu Plantaža u Šipčaniku, tokom festivala Odakle zovem, Podgorica 2013. Žiri će dodijeliti tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču 2013. u vrijednosti od po 500 eura. Na prošlogodišnjem konkursu nagrađeni su Nada Dušanić (Srbija), Damir Šabotić (BiH), Lamija Begagić (BiH).

"Ove godine najavljujemo početak važne i vrijedne sarsaradnje sa ambasadom Turske. Mi danas čini mi se, malo znamo o savremenom turskom stvaralaštvu. Ove godine ćemo prezentovati reprezentativne autore. Mogu da najavim gosotvanje jednog od najvećih turskih reditelja danas, Semiha Kapanoglua.

Na kraju programa biće priređen koncert Arsena Dedića

Njegovu trilogiju “Med”, “Jaja”, “Mlijeko” ćemo prikazati u toku festivala. Imaćemo interesantno predavanje profesora Irbara Ortelia, koji je donedavno bio direktor Topkapi muzeja u Istanbulu.

Po svom istoriografskom radu, on je veoma važna osoba. Njegove su knjige objavljene u Beogradu i Sarajevu, a jedan od naslova je “Posljednji vijek imperije”. Radi se o literaturi koja govori o transformaciji turske imperije, što je veoma značajno jer se to odražava i na naše kulture", najavila je Đukić.

Ona je takođe rekla da će u okviru planiranih programa ove godine biti gosti Vlado Bajac, Miraš Martinović, Jurica Pavičić, biće takođe predstavljen jedan od najmarkantnijih pjesnika u regionu Oto Tolnai, a uz podršku ambasade Slovenije, Karver će ugostiti Gorana Vojnovića, mladu autorku Tanju Mravac, a biće u okviru programa “Kratki rezovi” dio posvećen filmskom scenariju.

Na kraju programa biće priređen koncert Arsena Dedića. Povodom festivala, biće objavljena njegova knjiga pjesama u izboru njegovih prijatelja, odnosno autora iz cijelog regiona. Ova knjiga će biti ulaznica na koncert Arsena Dedića.