Međunarodna policijska akcija: Hapšenja u pet crnogorskih gradova

Akcija je počela rano jutros. Posebna jedninica policije je u isto vrijeme upala na više lokacija u više gradova
872 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 16:52h

Trinaest osoba uhapšeno je u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i na Cetinju u međunarodnoj policijskoj akciji koja se sprovodi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Albaniji, zbog sumnje da su bili u regionalnom lancu šverca skanka iz Albanije, preko naše zemlje do Hrvatske, BiH i dalje ka zemljama EU.

Krivičnom prijavom obuhvaćene su još dvije osobe, koje su tokom novembra prošle godine, uhapšene prilikom pokušaja da tovare skanka prebace do BiH.

Tokom akcije "Grom", kako je Uprava policije nazvala akciju, tokom pretresa stanova i kuća osumnjičenih danas nije nađen ni gram droge, već samo dva pištolja, ali je u ranijim akcijama policija kod članova ovog međunarodnog lanca u Crnoj Gori zaplijenila 312 kilograma marihuane.

Akcija je počela rano jutros - Posebna jedninica policije sa "dugim cijevima" je u isto vrijeme upala na više lokacija u više gradova.

Foto: Uprava policije

Uhapšeni su Aftrit Fetosi (31) nastanjen u Podgorici, Risto Mijanović (23), Radovan Mijanović (53), F.M. (15), svi iz Cetinja, Ramazan Nelović (62) i Mirsad Avdui (26), oba iz Ulcinja, Z.E. (28), državljanin Republike Hrvatske LJ.Ć. (30), N.M.(52), sva tri lica nastanjena u Baru, V.G. (33) iz Nikšića, saopšteno je iz Uprave policije.

Sumnja se da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Uhapšeni su i Hamza Markašević (27) i Andrija Karađinović (33), oba iz Ulcinja, zbog osnovane sumnje, da su držali i prodavali drogu.

Baranin Branko Perović (37) je uhapšen zbog sumnje da je nedozvoljeno držao pištolj, koji je policija našla u njegovom stanu.

Foto: Uprava policije

"Policijski službenici intenzivno tragaju za još jednom osaobom, koje se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", navodi se u saopštenju.

Prijava je podnijeta i protiv Ratka Maljkovića (34) iz Bara i Janka Božovića (37) iz Nikšića, koji su ranije uhapšeni, a sumnja se da su učestvovali u stvaranju kriminalne organizacije.

U okviru akcije je pretreseno pet objekata u Baru, sedam u Ulcinju, i po jedan u Nikšiću, Podgorici i na Cetinju.

Pretresom stana Rista Mijanovića na Cetinju pronađen je jedan pištolj nepoznate marke, kalibra 9mm, sa 50 metaka različitih kalibara.

"Imam informaciju da je jutros krenula istovremena akcija hapšenja. Ono što je moja informacija je da u Crnoj Gori trenutno imamo između 13 i 14 uhapšenih. To se tiče organizacije koja se bavi nelegalnim prometom narkotika i oružja. Mislim da je međunarodna oznaka te akcije 'Grom', tako se zove", kazao je Duško Marković, ministar pravde Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (BiH) Radoslav Jovičić potvrdio je da se akcija sprovodi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji. "Grom" je u Hrvatskoj udario prije svega u Dubrovnik - pretresaju se kuće, kafići, picerije. Hapsilo se i u Bosni i Hercegovini - portparolka MUP-a Republike Srpske kaže da je u akciji koja je pokrenuta na teritoriji više zemalja uhapšeno 50 osumnjičenih dilera.

Banjalučke "Nezavisne novine" pišu da se akcija koja se sprovodi u BiH zove "Šetač" i ona se odnosi na razbijanje dobro organizovane grupe koja sa bavila trgovinom narkoticima, između ostalog i genetski modifikovanom marihuanom - skankom.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, izjavila je da je akciju pokrenuo MUP RS i da je u njoj za sada na terotoriji više zemalja uhapšeno 50 osumnjičenih dilera. U akciji je zaplijenjeno ukupno 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina i veća količina naoružanja i eksploziva.

U RS se, kako je potvrđeno "Nezavisnim", akcija sprovodi na području Hercegovine, a u Hrvatskoj na području Dubrovnika i Zagreba. Hrvatski mediji prenose da policajci pretražuju porodične kuće ći ugostiteljske objekte na dubrovačkom području.

Galerija

Bonus video: