Bakić: Kajem se što sam bacao bombe

Iskreno se kajem zbog svega i žao mi je što se to desilo”, rekao je Bakić. Njemu je juče završeno suđenje, a presuda će biti izrečena 15. aprila
88 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 17:49h

Podgoričanin Nikola Bakić (25), optužen za dva bombaška napada u glavnom gradu, rekao je juče u Osnovnom sudu da se kaje što je bacao bombe.

“Iskreno se kajem zbog svega i žao mi je što se to desilo”, rekao je on u završnoj riječi.

Bakiću je juče završeno suđenje, a presuda će biti izrečena 15. aprila.

U optužnici piše da je Bakić 18. februara prošle godine, u Ulici Aleksandra Prijića bacio bombu u dvorište Velimira Jovanovića. Tereti se i da je 17. septembra iste godine bacio eksplozivnu napravu u dvorište Mirka Bojovića.

U oba događaja na kućama oštećenih su popucala stakla, a Bojoviću su oštećena i dva automobila. Bakiću se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i ugrožavanje sigurnosti.

Zastupnik optužnice, tužilac Enis Baković, kazao je da je Bakić priznao izvršenje krivičnog djela, zbog čega ga, rekao je, treba oglasiti krivim.

“Okrivljeni je bio svjestan da bacanjem eksplozivnih naprava na kuće Jovanovića i Bojovića može ugroziti živote ukućana i nanijeti materijalnu štetu. Takođe, bio je svjestan da čini i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, jer je eksploziv krio u žbunju u blizini kuće u kojoj živi”, rekao je Baković.

“Kod ovako nejasnih dokaza, nije imao potrebu da prizna krivično djelo i to je uradio iz samo njemu znanih razloga"

Branilac Bakića, advokat Zdravko Begović, ocijenio je da je njegov klijent iz samo njemu znanih razloga priznao krivicu, iako to, kako je kazao, nije morao da uradi, jer su dokazi bili nejasni.

“Kod ovako nejasnih dokaza, nije imao potrebu da prizna krivično djelo i to je uradio iz samo njemu znanih razloga. Vještak je nalazom utvrdio da eksplozivne naprave nijesu mogle ugroziti živote ukućana, jer nijesu bile veće razorne moći, tako da ne postoji krivično djelo ugrožavanje sigurnosti”, rekao je Begović.

Prije završnih riječi, u postupku je saslušan vještak za eksplozivne naprave, koji je kazao da su bombe imale ubojno dejstvo do 12 metara i to bez prepreka, što je značilo da nijesu mogle da ugroze život osoba, koje su se nalazile u kućama, kod kojih su bačene.

“Detonacije su mogle polomiti stakla i odvaliti lajsne, koje su mogle izazvati povrede osoba, koje su se nalazile u blizini”, zaključio je vještak.

Bonus video: