Razotkrivanje Filipa Rota u dokumentarnom filmu

Karel i Manera su sastavili jednosatni dokumentarac koji se najviše oslanja na Rotove riječi te prikazuje njegov umjetnički život
69 pregleda 0 komentar(a)
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 12.04.2013. 12:46h

Na američkoj televiziji PBS nedavno je prikazan dokumentarni film “Philip Roth: Unmasked” autorskog dvojca Vilijama Karela i Livije Manere, u kojem se inače ne baš otvoreni pisac odlučio na djelimično razotkrivanje pred javnošću.

Karel i Manera su sastavili jednosatni dokumentarac koji se najviše oslanja na Rotove riječi te prikazuje njegov umjetnički život

Već dvadeset godina Amerikanci se svake jeseni nadaju da će sekretar Švedske akademije izaći pred okupljene novinare i objaviti da je Nobelovu nagradu za književnost konačno dobio Rot, gigant savremene američke literature koji je nedavno napunio 80 godina života.

Rot je u međuvremenu objavio da je prestao da piše, što mu se nakon desetina romana ne može zamjeriti, te da provodi dane igrajući se s ajfonom. No to ne znači da je odlaskom u spisateljsku penziju Rot odustao i od cijelog svijeta, o čemu svjedoči i zanimljiv dokumentarac .

Za ovaj dokumentarni film, čiji su autori francuski reditelj Karel i italijanska novinarka Manera, Rot je pristao prvi put detaljno da odgovara na skoro sva moguća pitanja o svojem životu i radu pa sirovi materijal tih intervjua iznosi čak deset sati.

'Philip Roth: Unmasked' dobio je vrlo dobre kritike u američkim medijima te je ocijenjen kao veliko razotkrivanje pisca

Karel i Manera su sastavili jednosatni dokumentarac koji se najviše oslanja na Rotove riječi te prikazuje njegov umjetnički život od samih početaka pa do danas.

Ipak, o Rotu govore i Džonatan Franzen (koji ga brani od optužbi da je narcisoidan), kritičarka Klaudia Rot Pierpont i književnica Nikol Kraus.

Ipak, to je prvenstveno šou književne legende, pa se tako Rot prisjeća koliko mu se život promijenio nakon što je njegov četvrti roman “Portnojeva boljka” postao iznenađujući bestseler.

Na kraju svega Rot s odgovarajućom dozom samoironije konstatuje kako ga u životu čekaju još dva velika izazova – smrt i pisanje biografije o njemu. 'Nadam se da će se prvi prvo dogoditi', zaključuje suvo Rot.

'Philip Roth: Unmasked' dobio je vrlo dobre kritike u američkim medijima te je ocijenjen kao veliko razotkrivanje pisca koji nikad nije bio pustinjak, ali je uvijek znao da drži javnost na distanci, možda i zbog autobiografskih elemenata kojima je ispunjavao svoje romane.

Bonus video: