Sedam novih priča Momčila M. Šaletića

"Likovi Moma Šaletića su živi i uvjerljivi, prikazani prije svega kroz karakteristične postupke", rekao je Adnan Čirgić na promociji
0 komentar(a)
Momčilo Šaletić, Adnan Čirgić, Foto: Jelena Jovanović
Momčilo Šaletić, Adnan Čirgić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.04.2013. 13:07h

U bioskopskoj sali danilovgradskog Centra za kulturu sinoć je, pred više desetina ljubitelja pisane riječi, promovisana knjiga pripovijedaka "Andro i druge priče" autora Momčila M. Šaletića.

Stojović je istakao da je Šaletićeva knjiga odličan materijal za filmski scenario

O knjizi su, pored autora govorili Adnan Čirgić i profesor Milorad Stojović. Medijator programa bio je Branislav Kadić, a odlomke iz Šaletićevih pripovijedaka čitali su danilovgradski gimnazijalci Katarina Makočević i Nikola Novaković.

Čirgić je, govoreći o knjizi, kazao da je svaka od sedam pripovijedaka, koliko ih ima u knjizi, izdijeljena na manje, gotovo crtice, koje su objedinjene zajedničkim likom.

"Svaki od tih likova mogao je stvarno postojati, ne samo u Bjelopavlićima, nego bilo gdje u Crnoj Gori. Na manje prostora, svega 160 stranica, maloga formata, nije se kroz književnu formu mogao bolje predstaviti crnogorski mentalitet.

Likovi Moma Šaletića su živi i uvjerljivi, prikazani prije svega kroz karakteristične postupke. Takvi su i likovi žena i muškaraca. Opisi su kratki, ali i upečatljivi", rekao je Čirgić.

Stojović je istakao da je Šaletićeva knjiga odličan materijal za filmski scenario.

"Svaka priča u ovoj knjizi ima dramsku strukturu, kao da su pisane za film ili pozorište, a stvarnost koja se u njima odvija i jeste grdno pozorište u kojem su ljudskost, hrabrost, doborčinstvo, često na staklenim nogama. Šaletićevi junaci na suptilan način odvraćaju ljude od nečojstva", kazao je Stojović.

Bonus video: