Mandić: Znam ko mi se revanšira

On je objasnio da je privatniku prodat 31 kvadrat zemljišta koje graniči sa parcelom koja je u njegovom vlasništvu i time, kako tvrdi, nije ugrožen javni interes
84 pregleda 16 komentar(a)
Dejan Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2013. 17:25h

Gradonačelnik Dejan Mandić je kazao da je iznenađen što je podignuta krivična prijava protiv njega.

Policija iz Herceg Novog podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Dejana Mandića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Krivična prijava podnijeta je zbog sumnje da je Mandić, kao predsjednik Opštine, donio Rješenje kojim je omogućio Novljaninu Marku Salatiću da otkupi 31 kvadrat zemljišta u Igalu za 7.750 eura.

On se pozvao na opštinsku Odluku o prodaji nepokretnosti, prema kojoj predsjednik Opštine, na osnovu stava Komisije, može da proda takozvane restlove zemljišta manje od 200 kvadrata, ako time nije ugrožen javni interes.

On je objasnio da je privatniku prodat 31 kvadrat zemljišta koje graniči sa parcelom koja je u njegovom vlasništvu i time, kako tvrdi, nije ugrožen javni interes.

“Objekat je izgrađen prije 2008. godine, što znači da vlasnik imao pravo i na njegovu legalizaciju”, kazao je.

Mandić je ponovio da kategorično odbacuje optužbe da je Opština oštećena.

Dodao je da je postignuta i realna cijena jer je metar kvadratni restla plaćen 250 eura.

Mandić tvrdi da, iako je to navedeno kao javna površina, put nije ugrožen, jer je između otkupljene parcele i puta iscrtan parking, što je procijenila i Komisija.

“Moja je ocjena je da je sve regularno, jer je sve ovjerio i notar koji je dužan da radi po zakonu”, ocijenio je Mandić.

Objasnio je da postupak prodaje restla nije trebalo da prođe skupštinsku proceduru.

Mandić je kazao da ne zna šta je motiv krivične prijave protiv njega, ali je dodao da zna ko je podnio prijavu.

“Uvjeren sam da je riječ o revanšu”, kazao je Mandić.

On, međutim, nije htio da kaže o kome je riječ i da konkretizuje o kakvom revanšu je riječ.

Odbornici mu omogućili da odlučuje o restlovima

Odbornici hercegnovskog parlamenta, na zasjedanju 13. marta, nisu glasali za odluku da o prodaji “restlova” opštinske zemlje odlučuje lokalni parlament, već su to ostavili u nadležnost predsjedniku Opštine.

Građani su kritikovali, a bilo je i podnošenja krivičnih prijava protiv predsjednika Opštine zbog dosadašnje prakse da sam formira komisiju, koja bez tendera i oglasa prodaje ostatke opštinske zemlje - riječ je o parcelama od nekoliko do 200 kvadrata, koje graniče sa parcelom u vlasništvu podnosioca zahtjeva.

Prema zakonu o državnoj svojini, imovinom opštine raspolaže Skupština opštine, koja prema tumačenju Mandića, tu nadležnost može prenijeti na predsjednika Opštine. Novi zakon predviđa i da za prodaju restlova zemlje mora postojati i saglasnost Ministarstva finansija.

Bonus video: