Liban jednako očaravajuć kao i Nadine Nassib Njeim

Sudar civilizacija, ukusi za najzahtjevnija nepca, kulturno istorijsko nasljeđe za ponos – karakteristike su mediteranske zemlje sa čijom ćemo se kulturom i običajima upoznavati i kroz 60 nastavaka serije Samra, ljubavne drame koja je očarala gledaoce širom regiona
763 pregleda 0 komentar(a)
Liban, Foto: Shutterstock
Liban, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2018. 06:39h

Liban je uvijek bio tačka sudara civilizacija, zato i ne čudi što ima bogatu i raznoliku kulturu. Situiran na obali Mediterana, okružen Sirijom na sjeveru i istoku, Izraelom na jugu, a cijelom zapadnom stranom leži na morskoj obali. Liban je bio kolijevka feničanske civilizacije, čija su pomorska trgovina i privreda cvjetale više od 2000 godina. Feničanima duguju zahvalnost što mnogi gradovi kao što su Bejrut, Tripoli, Sidon i Tir imaju da ponude bogato kulturno- istorijsko nasljeđe.

Vjerovatno je mali broj nas razmišljao o Libanu i njegovim ljepotama, njegovoj bogatoj istoriji, njegovoj gastronomiji. Zahvaljujući seriji Samra, koja se emituje na našem programu, upoznaćemo bolje ovu predivnu mediteransku zemlju.

Liban je zemlja velikih različitosti. Stanovništvo Libana čine Arapi, od kojih je 70% muslimana, a 30% hrišćana. Na malom prostoru od samo 200 kilometara dužine i svega 50 kilometara širine, smjestilo se bezbroj riznica svjetske kulture i istorije. Počev od drevne feničanske luke kakav je Biblos, koja čuva sjećanja na 7000 godina dug period, ujedno i grad iz kojeg je došlo latinično pismo, do najvažnijih hramova rimske imperije u Balbeku; od grandioznog krstaškog zamka u Tripoliju do džamije Mameluka u Sidonu... Sva ova istorijska obilježja, kroz autentične priče oživljavaju uspomenu na izuzetna i bogata događanja u prošlosti ovog po mnogo čemu jedinstvenog dijela svijeta.

Raznolikost u pogledu etničke pripadnosti i religije dala je libanskoj kuhinji naročito šarenilo. Predjelo se u arapskom svijetu zove mezze . U Libanu ga čine male porcije raznih salata, namaza i grickalica i djeluje vrlo živopisno zbog boja i mirisa. Možda najpoznatije jelo koje dolazi iz njihove kuhinje je humus, koji je u posljednje vrijeme zavladao i našom trpezom, zatim pita hleb, kebab, razne salate i slatka zadovoljstva kao što su baklava, mahalabi (libanski pudding). Nezaobilazna pića su piva i vina, a tu je i arak - nacionalna rakija koja se pravi od anisa.

Bejrut, često ga zovu Pariz Bliskog istoka, ima veoma bogatu urbanu kulturu, sa brojnim festivalima i velikim brojem muzeja, pozorišta, galerija, modnih revija, koncerata. Nećemo pogriiješiti ako ljepotu glavne glumice serije Samra, Nadine Nassib Njeim ,uporedimo sa ljepotom ove zemlje. Kako ne odolijevate njenoj tako nećete ni ljepoti Libana. Ipak, ne zaboravite da su Libanke mnogo lijepe žene koje dosta polažu na izgled, garderobu, šminku.

Libansko društvo je visoko obrazovano i moderno. Liban, a naročito Bejrut, je postao centar arapskog svijeta. Ova zemlja nije samo mjesto susreta islama i hrišćanstva, već predstavlja i vrata Evropi ka arapskom svijetu, i vrata arapskom svijetu u Evropu.

Nakon svih godina ratovanja, borbi, osvajanja, oduzimanja ova zemlja je primjer kako se država može obnoviti i razvijati. Od njih možemo dosta naučiti, pa i da budemo ljubazniji prema turistima, jer oni ih s radošću dočekuju nadajući se da će njihova država, uprkos turbulentnim periodima, opet biti ona stara, u kojoj je cvjetao turizam, u koju su turisti rado dolazili, a oni bili dobri domaćini.

I dok se Liban polako diže iz pepela, serija Samra prikazuje siromaštvo i bijedu s jedne strane i raskoš i bogatstvo s druge strane. Prikazuje i onaj drugi dio istorije Libana u kojem su izbjeglice iz Palestine došle u njihovu državu i tu ostale. Predstavlja neprestanu borbu za životom, očaj i ljude koji tamo negdje žive bez ikakvih legitimacija i prava. Ona - Samra, Nadine Nassib Njeim, uradiće sve kako bi Vlada obratila pažnju na njih koji vode nomadski život.

Liban zaista ima mnogo toga da ponudi, samim tim i njihove medijske kuće uspjele su da se izbore za mjesto na medijskoj sceni. Mi smo im pružili priliku emitujući seriju Samra, radnim danima u 19.10h.

Bonus video: