Hronični bolesnik od dijabetesa zbog bezbjednosti ne smije van ZIKS-a

"Neodlazak u hiperbaričnu komoru može pogoršati zdravstveno stanje pacijenta kojem je to preporučio odgovarajući specijalista"
101 pregleda 1 komentar(a)
ZIKS, Foto: Luka Zeković
ZIKS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2013. 18:35h

Osuđenik Dragoljub Bakočević (61), teški hronični bolesnik od dijabetesa, burgerove bolesti i gangrene mora se liječiti u hiperbaričnoj komori, ako mu je to predložio ljekar specijalista, rekao je "Vijestima" ljekar iz Kliničkog centra. Međutim, u Ministarstvu pravde kažu da Bakočević u zatvoru ima neophodnu zdravstvenu zaštitu.

Bakočević, kom je od dvanaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ubistva, ostalo godinu i po, saopštio je "Vijestima" da u spuškom zatvoru ne može da dobije adekvatnu medicinsku pomoć. On je napisao da ga je ljekar Kliničkog centra dr Davor Musić prošle godine uputio u hiperbaričnu komoru, ali da iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) neće da ga odvedu na tretman.

Portparolka Ministarstva pravde Ana Radusinović “Vijestima” je saopštila da se Bakočević tom ministarstvu 10. septembra prošle godine i 13. januara 2013. obraćao molbom za prekid izvršenja kazne zatvora i da je oba puta njegova molba odbijena.

Imam gangrenu, a ne daju mi da se liječim >>>

“Pri tom smo cijenili mišljenje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i izvještaj zatvorskog ljekara, u kojem se navodi da Bakočević u ZIKS-u ima neophodnu zdravstvenu zaštitu, te da se preko zdravstvene službe vrše i da će se vršiti redovne kontrole iz Zavoda kao i eventualno liječenje u zdravstvenim ustanovama izvan Zavoda”, saopštila je Radusinović.

Ona je pojasnila da Bakočević zbog negativnog mišljenja sa terena ne koristi nagrade van Zavoda: “Od Uprave policije četiri puta je dobijeno negativno mišljenje gdje se, između ostalog, navodi da se nijesu stekli bezbjednosni uslovi da osuđeni može koristiti nagrade van Zavoda”.

“Od Uprave policije četiri puta je dobijeno negativno mišljenje gdje se, između ostalog, navodi da se nijesu stekli bezbjednosni uslovi da osuđeni može koristiti nagrade van Zavoda”

Ljekar kliničkog centra tvrdi da to što država nema hiperbaričnu komoru, ne može predstavljati smetnju ni za jednog osiguranika.

"Neodlazak u hiperbaričnu komoru može pogoršati zdravstveno stanje pacijenta kojem je to preporučio odgovarajući specijalista. Ako je predložen, onda je i obavezan, osim ako pacijent sam odbije. Država nema svoju hiperbaričnu komoru, ali koristi privatno-javno partnerstvo i svi osiguranici, za koje je taj vid liječenja obavezan, mogu ga i koristiti", pojasnio je sagovornik "Vijesti".

Bakočević je, pojasnio je on, dva puta od Ministarstva pravde tražio prekid kazne, kako bi prodajom svoje imovine našao novac za liječenje u komori i skupe ljekove koje kupuje u inostrnstvu, ali je odbijen.

Iako su prije dva dana iz ZIKS-a odgovorili da terapija koju prima Bakočevim ima nezadovoljavajući terapijski efekat, resornom Ministarstvu su poslali mišljenje da taj osuđenik u zatvoru ima neophodnu zdravstvenu zaštitu.

Bonus video: