Policija podnijela krivičnu prijavu protiv Dejana Mandića

Policija sumnja da je Mandić prekoračio svoja ovlašćenja i donio Rješenje kojim je dozvolio M.S. iz Herceg Novog da otkupi dio zemljišta
26 komentar(a)
Dejan Mandić, Foto: Luka Zeković
Dejan Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.04.2013. 15:43h

Policija iz Herceg Novog je podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika tog grada Dejana Mandića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja.

Policija sumnja da je Mandić prekoračio svoja ovlašćenja i donio Rješenje kojim je dozvolio M.S. iz Herceg Novog da otkupi dio zemljišta - katastarsku parcelu u K.O. Topla u Igalu.

Za to zemljište koje površine 31 metar kvadratnih, plaćeno je 7.750 eura.

"Mandić je, kako se osnovano sumnja, donio navedeno Rješenje iako je znao ili morao znati da je ta parcela kategorisana kao javni put kroz Njegoševu ulicu, predviđen GUP-om, te da je ta parcela već uzurpirana postojanjem objekta vlasništvo M.S. na njoj, koji nije izgrađen u skladu sa urbanističko - tehničkim uslovima i građevinskom dozvolom, po čl. 9. Zakona o državnoj imovini", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Policija konstatuje da prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi ne mogu biti objekti privatne svojine, pa samim tim ni predmet zahtjeva za otkup.

Mandić je, kako se sumnja, omogućio M.S. da kupi dio javnog puta, i tako legalizovao nedozvoljenu gradnju dijela objekta.

"Osumnjičeni Mandić je, sumnja se, prekoračio granice svog službenog ovlašćenja na način što je suprotno važećoj Odluci o uslovima i kriterijumima za otkup izgrađenog građevinskog zemljišta formirao Komisiju koja će odlučivati o ispunjenosti uslova za kupovinu zemljišta i Komisiju koja će utvrditi vrijednost zemljišta, u istom sastavu, ne vodeći računa o tome da je u skladu sa navedenom Odlukom bio obavezan da formira dvije nezavisne komisije, od kojih je Komisija za utvrđivanje cijene zemljišta morala biti sastavljena od tačno određenih lica - sudskih vještaka građevinske i finansijske struke", dodaje se u saopštenju Uprave policije.

Mandić je, kako navode iz policije, suprotno navedenoj Odluci donio Rješenje kojim je usvojen zahtjev M.S, iako je znao ili morao znati da je donošenje Rješenja u nadležnosti Stručne komisije, te da je u nadležnosti predsjednika Opštine zaključenje ugovora tek nakon na taj način donesenog Rješenja.

Nakon sprovedenog nezakonitog postupka, sporni dio katastarske parcele površine 31 m2 je u Upravi za nekretnine – PJ Herceg Novi upisan na ime M.S.

Komisija za otkup izgrađenog zemljišta je, postupajući po zahtjevu drugog građanina iz Herceg Novog, donijela suprotno Rješenje od onog koje je doneseno M.S, odnosno zahtjev tog građanina po istom osnovu je odbijen jer je u pitanju takođe bio nelegalni objekat koji jednim dijelom zalazi u parcelu kategorisanu kao javni put.

Bonus video: