Nikšićka kulturna scena: Filmovi, izložbe, promocije knjiga, postavljanje spomenika Ljubu Čupiću

Dječiji folklorni ansambl "Zahumlje" učestvovaće na međunarodnom festivalu folklora djece i mladih u Podgorici, a u Nikšiću će zajedno sa folklorašima iz KUD-a "Abrašević" i "Župa" održati koncert
234 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićka kulturna scena, pres, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićka kulturna scena, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.07.2018. 12:49h

U sklopu Nikšićke kulturne scene tokom jula u Nikšiću će biti organizovano dvadesetak programa.

Iako je, kako je kazao direktor gradskog pozorišta Zoran Bulajić završena pozorišna sezona ta ustanova će biti organizator ili suorganizator drugih sadržaja.

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom biće prikazani filmovi Radomira Šaranovića "13.jul" i Zdravka Velimirovića "Vrhovi Zelengore", dok će zahvaljujući saradnji sa Institutom "Yunus Emre" Nikšićani imati priliku da odgledaju film "Pronicljivi Džingoz".

Na barskom ljetopisu biće promovisan časopis "Pozorište", a Bulajić je najavio mogućnost da jedini časopis te vrste u Crnoj Gori narednu promociju održi u sklopu nekog renomiranog festivala u okruženju.

Prema riječima kustosa Milosava Milatovića JU "Muzeji i galerije" tokom jula aktiviraće i Bedem na kome će biti organizovana izložba radova umjetnika ateljea "Stari grad" iz Budve, kao i petodnevna međunarodna kolonija bojenja vune biljnim bojama pod nazivom "Sve boje Crne Gore".

Kako je Milatović kazao, na konferenciji za novinare, ta ustanova će u julu u galerijama u Dvorcu kralja Nikole organizovati izložbe Bojana Otaševića, Aleksandra Zarića i Vladimira Tomića.

Koordinatorka programa Kristina Radović kazala je da će tokom ovog mjeseca biti organizovane promocije knjiga Miša Draškovića "Zemlja Crnogorska" i mr Ilije Mijuškovića "Komandiri Pješivačkog bataljona", kao i Kultopis, na kome će gost biti prof. dr Milenko Perović.

Rekonstruisani Trg, na kome će biti postavljen spomenik narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću, biće zvanično otvoren 13. jula, a veče prije toga biće organizovano predavanje "Trg Slobode 1885-2018".

Dječiji folklorni ansambl "Zahumlje" učestvovaće na međunarodnom festivalu folklora djece i mladih u Podgorici, a u Nikšiću će zajedno sa folklorašima iz KUD-a "Abrašević" i "Župa" održati koncert.

Njihove starije kolege nastupiće na međunarodnom festivalu folklora u bugarskom Razgradu, dok će hor "Zahumlja" imati koncert u Baru u sklopu kulturno-umjetničke manifestacije "Crvene košulje".

U Šavniku će biti održana tribina "Komitski pokret u Šavniku", u Nikšiću promovisan časopis "Glas žene" a julski repertoar biće završen poetskom propagandom mladih poeta iz Književnog kluba "Poenta poetika".

Na jesen nova premijera

Bulajić je kazao da je od septembra prošle do jula ove godine Nikšićko pozorište, kroz tri repertoara, pripremilo 115 programa.

"Tokom pauze imaćemo pripreme za novi premijerni projekat. Sada nam slijede konsultacije sa pokroviteljima, Ministarstvom kulture i lokalnom upravom", kazao je Bulajić.

Bonus video: