Imam gangrenu, a ne daju mi da se liječim

Osuđenik zbog šećerne bolesti mora da ide u hiperbaričnu komoru, ali mu uprava ZIKS-a to ne dozvoljava
266 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 19:19h

Osuđenik Dragoljub Bakočević (61), saopštio je “Vijestima” da u spuškom zatvoru ne može da dobije adekvatnu medicinsku pomoć, iako je težak hronični bolesnik. On je u pismu “Vijestima” napisao da ga je ljekar Kliničkog centra prošle godine uputio u hiperbaričnu komoru, ali da iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija neće da ga odvedu na tretman.

Bakočević je osuđen na dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva, a do kraja odsluženja ostalo mu je godinu i po.

Pojasnio je da boluje od hroničnog dijabetesa i da je usljed pogoršanog zdravstvenog stanja dobio gangrenu i zakrčenje najsitnijih krvnih sudova ruku i nogu.

“S obzirom na to da u zatvorskoj bolnici i Kliničkom centru nisu imali uslove za moje liječenje, od početka se liječim nabavljajući u inostranstvu skupocjene ampule i propratne kapsule neurim i thiogam”, napisao je Bakočević, dodajući da je više puta ljekove, o svom trošku nabavljao iz Njemačke i da se nakon toga njegovo zdravstveno stanje znatno poboljšalo.

“Već dvije godine od kada sam na poluotvorenom odjeljenju, zdravstveno stanje mi se pogoršalo zbog nedostatka terapije. Šećer mi varira od 13 do 35, pritisak mi je svakodnevno previsok. Kad ustanem, po tri sata sam statičan, a noću ne mogu da spavam od bolova. Nokti na nogama su iščupani zbog gangrene, šećera i pritiska. Kako više nisam u mogućnosti da plaćam skupe ljekove, a ZIKS to ne želi, tražio sam dva puta prekid kazne, kako bih prodajom svoje imovine našao novac za hipobaričnu komoru i skupe ljekove. Ministarstvo pravde me oba puta odbilo uz obrazloženje da ZIKS može da me liječi, što nije istina”, napisao je zatvorenik.

“Već dvije godine od kada sam na poluotvorenom odjeljenju, zdravstveno stanje mi se pogoršalo zbog nedostatka terapije. Šećer mi varira od 13 do 35, pritisak mi je svakodnevno previsok. Kad ustanem, po tri sata sam statičan, a noću ne mogu da spavam od bolova. Nokti na nogama su iščupani zbog gangrene, šećera i pritiska"

“Veoma su izražene pozne komplikacije šećerne bolesti naročito na perifernim nervima i kardiovaskularnom sistemu. Sve je ovo dovelo do oštećenja perifernih krvnih sudova i gangrene stopala. Pacijent se redovno kontroliše kod endokrinologa i vaskularnog hirurga koji je prilikom posljednje kontrole indikovao potrebu liječenje u hiperbaričnoj komori”, rekli su iz spuškog zatvora.

Istakli su da ZIKS raspolaže svim potrebnim vrstama insulina i tabletama za liječenje šećerne bolesti i da Bakočevića nijesu odveli na tretman u hiperbaričnu komoru, jer je javne zdravstvene ustanove ne posjeduju.

“Vaskularni hirurg KCCG je predložio sprovođenje liječenja u hiperbaričnoj komori. S obzirom na to da KCCG i druge javne zdravstvene ustanove ne posjeduje ovu vrstu komore, osuđeno lice nije bilo moguće uputiti u iste. Navedenu komoru posjeduju privatne zdravstvene ustanove i tokom tretmana pacijent mora biti hospitalizovan u kontinuitetu 14 dana i to dva puta godišnje”, odgovoreno je iz ZIKS-a.

ZIKS

Oni, međutim nisu objasnili zbog čega Bakočević nije odveden u privatnu zdravstvenu ustanovu na liječenje.

Pojasnili su da je Zavod obavezan da svakom osuđeniku i pritvoreniku obezbjedi ljekove koji se nalaze u Registru ljekova Fonda zdravstva i one koje propiše nadležni specijalista.

Traži da proda imovinu i sve sam plati

Bakočević je u pismu “Vijestima” napisao da ga je ljekar Kliničkog centra, dr Davor Musić prošle godine uputio u hiperbaričnu komoru i prepisao mi ampule ilomedin. “ZIKS nije ispoštovao preporuke dr Musića i nisam vođen u hiperbaričnu komore, niti su mi omogućili ilomedin.

Mislim da oni ne žele da plate troškove tretmana u komori”, kazao je osuđenik. U zatvorskoj upravi kažu da je Pravilnikom o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora propisano da se zdravstvena zaštita osuđenika organizuje na nivou Zavoda, u ambulantama organizacionih jedinica.

“Ako na nivou Zavoda ne postoje uslovi za uspješno liječenje određenih bolesti, osuđeno lice se upućuje u javnu zdravstvenu ustanovu”, napisali su iz ZIKS-a. Bakočević je apelovao na Ministarstvo pravde, da ga, ukoliko u ZIKS-u ne mogu da mu obezbijede uslove za liječenje, puste na prekid kazne, kako bi prodajom svog imanja, obezbijedio sebi novac za liječenje.

Galerija

Bonus video: