ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Šest namirnica koje čuvaju srce

Pasulj je odličan izvor vitamina D, koji je koristan za zdravlje srca, ali i u borbi protiv stresa. Bogat je gvožđem i kalcijumom
0 komentar(a)
srce, Foto: Shutterstock
srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:10h

Ako vodite računa o ishrani i trudite se da zaštite zdravlje, ne zaboravite i na dobrobit srca.

Ove namirnice su nezaobilazne na jelovniku osoba koje vode računa o svom zdravlju.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E i folnom kiselinom.

Spanać i drugo lisnato zeleno povrće sadrži gvožđe, vitamin C, vitamin A i magnezijum.

Ovas je bogat vlaknima, a sadrži i omega-3 masne kiseline i kalijum. Smanjuje nivo holesterola i arterije održava zdravim. Dnevno je dovoljno pojesti manju činiju ovasa.

Špargla je tanka zelena biljka bogata hranljivim materijama, kao što su folna kiselina i vitamini C i D. Ona deluje protivvupalno, a priprema se veoma brzo.

Pasulj je odličan izvor vitamina D, koji je koristan za zdravlje srca, ali i u borbi protiv stresa. Bogat je gvožđem i kalcijumom.

Borovnice su bogate antiokidansima i vitaminom C, a sadrže malo kalorija i šećera. Zbog toga ih možete jesti koliko želite. Dobar su izvor vlakana, koja rešavaju probleme s grčevima i zatvorom, čiji je uzročnik stres. Borovnice možete jesti svježe, a možete napraviti i sok.

Losos sadrži omega-3 masne kiseline, proteine, vitamine i minerale, ali i nizak procenat žive. Zato ga jedite bar dva puta nedeljno, prenosi klix.ba