Kako se na prirodan način boriti protiv alergija?

Najefikasniji i najprirodniji lijek je fiziološki rastvor koji se svakodnevno ubrizgava u nozdrve
141 pregleda 0 komentar(a)
alergija, Foto: Shutterstock
alergija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2018. 14:14h

Alergijski rinitis je zapaljenje nosne sluzokože koje predstavlja hronično oboljenje i javlja se kod 15-20 odsto populacije. Uzrokuje ga alergijska reakcija na cvijetni prah biljaka, životinjskih dlaka, grinje, prašina i dr. Iako postoje osobe koje su navedenih medicinski ustanovljeno uvijek alergične, kod drugih se javlja prilikom određenog godišnjeg doba, a najčešće u proljeće i jesen.

Učestalno kijanje, kašalj, suzenje oka, svrab u grlu i nosu, glavobolja, razdražljivost, malaksalost, manjak apetita samo su neki od simptoma alergijskog rinitisa, ali se oni mogu preventirati sledećim koracima...

Fiziološki rastvor

Najefikasniji i najprirodniji lijek je fiziološki rastvor koji se svakodnevno ubrizgava u nozdrve. On otpušta začepljen nos, smanjuje upalu grla a i kijanje. Možete ga kupiti u apoteci, a možete ga i napraviti - u destilovanu vodu dodajte kašiku sode bikarbone. Savjetuje se konzumiranje dva puta dnevno.

Ograničite vrijeme u prirodi

Jedna od prevencija pojave simptoma alergije jeste ograničavanje vremena na otvorenom. Ako baš morate izaći napolje, izbjegavajte jutra kada je koncentracija alergena najveća. Ne izlazite u prirodu bez naočara za sunce koje spriječavaju kontant koljena i očiju. Po povratku kući, obavezno se istuširajte, operite kosu i promjenite odjeću, savetuje novi.ba.

Ljekovi protiv alergija

Antihistaminici, koji blokiraju reakciju vašeg tijela na alergije, obično djeluju za manje od sat vremena od konzumiranja. Za teže alergije, koristite sprej za nos. Ali ne očekujte da simptomi nestanu istog trena, pogotovo jer spreju za nos treba nekoliko dana da bi djelovao.

Kopriva

Djelotvorna je kod ljudi alergičnih na polen, jer ona usporava lučenje vodenog sekreta i smanjuje napade kašlja i kijanja koje izaziva polen. Preporučuje se čaj od koprive ili njen ekstrat.

Zeleni čaj

Zdrav je za organizam, a sadrži malu količinu teina, tako da se može svakodnevno konzumirati. Zeleni čaj sadrži supstance koje spriječavaju proizvodnju histamina, što dovodi do smanjenja i ublažavanja alergijske reakcije i simptoma koji je prate. Dozvoljene su dvije do tri šolje zelenog čaja dnevno, savjetuje zdravismo.com.

Bonus video: