Tamara Bakoč laureat festivala "Bruna Špiler"

Zatvarajući festival Dejan Mandić, predsjednik Opštine, pozvao je učesnike da se i naredne godine okupe u Herceg Novom
208 pregleda 0 komentar(a)
takmičenje Bruna Špiler, Foto: Vijesti
takmičenje Bruna Špiler, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.04.2013. 18:54h

Koncertom “Belkanto za sjećanje“ u subotu je završen šesti Međunarodni festival solo pjevača “Bruna Špiler”. Nagrađeni učenici, članovi žiriji i direktorka festivala primadona Radmila Smiljanić zajedno su otpjevali popularnu “Santa Lućiju”.

Francuska asocijacija “Parad” obezbijedila je stipendiju za Nikolinu Pušaru iz Herceg Novog za najbolje izvođenje djela Erika Satija

Festivalu „Bruna Špiler”, koji je ove godine okupio sedamdesetak učesnika iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Bugarske, Litvanije i Rusije, dragocjen doprinos dali su članovi žirija: Snežana-Nena Brzaković - operska pjevačica i profesor u Berlinu, Miomira Vitas, operska pjevačica i pedagog u Parizu, ali i učenica Brune Špiler Katarina Hataja – mezosopran, umjetnički direktor poznatog festivala “Operosa” i Dejvid Staponkus, profesor i solista opere u Viljnusu (Litvanija).

Zatvarajući festival Dejan Mandić, predsjednik Opštine, pozvao je učesnike da se i naredne godine okupe u Herceg Novom koji, kako je istakao, krasi priznanje Šampion kulturnog turizma Jugoistočne Evrope.

Direktorica festivala Mirela Šćasni najavila je za kraj aprila premijeru Pučinijeve jednočinke Đani Skikić

Miomira Vitas, učenica Brune Špiler, ove godine ustanovila je nagradu sa imenom svoje profesorice za najbolji mezosopran iz koncertnog faha. Ta nagrada pripala je Ekatarini Platonovoj iz Rusije. Laureat festivala je Tamara Bakoč iz Podgorice. Nagrađeni su i Marija Mitić (četvrta kategorija).

Francuska asocijacija “Parad” obezbijedila je stipendiju za Nikolinu Pušaru iz Herceg Novog za najbolje izvođenje djela Erika Satija. Katarina Hataja, direktor “Operose”, za troje takmičara, Aleksandru Alivojvodić iz Beograda, Gregora Ravnika iz Slovenije i Kšištofa Bondarenko iz Litvanije, obezbijedila je uloge u sljedećem projektu “Operose”.

Pravo učestvovanja na njenim masterklasovima dobila je Elizabeta Pavlova iz Makedonije. Najbolji tenor je Vanja Bisečić.

Ivan Plazači i Gregor Ravnik nagrađeni su nastupom na nekoj od evropskih operskih scena. Za najljepši glas nagrađeni su Ekatarina Platonova i Maria Filipović.

Direktorica festivala Mirela Šćasni najavila je za kraj aprila premijeru Pučinijeve jednočinke Đani Skikić, čiji je libreto prilagođen mantalitetu Boke.

Bonus video: