Svjetski dan zdravlja posvećen povišenom krvnom pritisku

Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i uzrokuje nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti
0 komentar(a)
pritisak, Foto: Shutterstock.com
pritisak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.04.2013. 10:18h

Svjetski dan zdravlja - 7. april, posvećen je ove godine povišenom krvnom pritisku, poremećaju koji značajno povećava rizik za bolesti srca i bubrega.

Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i uzrokuje nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti.

Krivni pritisak iznad 130/80 (mmHg) smatra se visokim i često ne uzrokuje nikakve simptome. Kako mnogi koji pate od ovog poremećaja nemaju simptome, zove se i "tihi ubica".

Dijagnoza hipertenzije postavlja se ako mjerenje krvnog pristiska u više navrata pokažu vrijednost 140/90 (mmHg) ili više.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori oko 60 odsto stanovništva starijeg od 65 godina boluje od visokog krvnog pristiska, odnosno hipertenzije.

Prema dokumentima Svjetske zadravstvene organizacije (SZO) hipertenzija je najrasprostranjenija bolest u svijetu.

Prema podacima SZO iz 2009. godine, visok krvni pritisak se povezuje sa 13 odsto od svih smrtnih ishoda bolesti u svijetu. Hipertenzija uzrokuje 22 odsto srčanih udara u zapadnoj Evropi i 25 odsto u istočnoj Evropi.

Za snižavanje viskog krvnog pristiska preporučuje se zdrava ishrana, smanjenje upotrebe soli, redovno fizičko vježbanje, predstanak pušenja, smanjenje stresa i upotrebe alkohola.

Bonus video: