Tivat: Izložba posvećena 85. godišnjici jugoslovenskog podmorničarstva

Izložba sadrži više desetina izuzetno atraktivnih fotografija iz svakodnevnog života podmorničara od 1928. do početka 21. vijeka
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 09:20h

Osoblje Zbirke pomorskog nasljedja tivatskog nautičkog centra Porto Montenegro potrudilo se da povodom obilježevanja jubileja – 85 godina od dolaska prvih jugoslovenskih podmornica u Boku Kotorsku, javnosti priredi zaista sjajan doživljaj – izložbu fotografija, dokumenata i opreme sa podmornica, a koju je sinoć u Tivtu otvorio kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja u Kotoru, Ilija Mlinarević.

Živimo u modernim vremenima u kojima je ponekad jako teško sačuvati prošlost i nasljeđe koje ona nosi, ali to moramo činiti ako želimo da i mi i ovo naše vrijeme bude upamćeno

"Večeras smo ovdje da se prisjetimo jednog veoma interesantnog i važnog dijela naše pomorske istorije. Njega su ispisali hrabri i odvažni ljudi od kojih su neki i ovdje sa sa nama. Oni se nisu libili da odu na mjesta gdje mnogi od nas to ne bi učinili – u tamne dubine mora, daleko ispod valova. Živimo u modernim vremenima u kojima je ponekad jako teško sačuvati prošlost i nasljeđe koje ona nosi, ali to moramo činiti ako želimo da i mi i ovo naše vrijeme bude upamćeno", kazao je jedan od autora izložbe, kustos Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra Dražen Jovanović.

Sekretar Udruženja "Podmorničar" Tivat, kapetan fregate u penziji Milodrag Jelisavac, podsjetio je na činjenicu da je Tivat skoro jedan vijek bio podmornička baza i da su jugoslovenski podmorničlari ovdje u kontinuietu prisutni 85 godina.

"Stoga se nadamo i da će podmornica P-821 "Heroj" koja se nalazi ovdje u marini Porto Montenegro, uskoro biti prilagođena da kao muzejski eksponat bude dostupna svim zainteresovanim posjetiocima, kako bi što širi krug ljudi, direktno iz prve ruke, mogao da osjeti atmosferu u kojom smo mi godinama radili i doživi dio onoga što je bio naš život", zaključio je Jelisavac.

Izložba pod nazivom "Pogled kroz periskop" sadrži više desetina izuzetno atraktivnih fotografija iz svakodnevnog života podmorničara od 1928. do početka 21. vijeka, kao i modele svih podmornica u službi Kraljevske i Jugoslovenske ratne mornraice, djelove opreme i instrumenata sa podmornica, tehničke nacrte i drugo. Posebnu atrakciju izložbe predstavljaju stare fotografije iz privatnih arhiva članova porodica Nikolić iz Tivta i Frlan iz Herceg Novog koji su služili na podmornicama Kraljevine Jugoslavije, te predmeta iz zaostavštine pokojnog inženjera Stanimira Šljivića koji je decenijama u Arsenalu rukovodio održavanjem podmornica JRM.

Ti predmeti, uz individualni aparat IDA za spašavanje podmorničara iz potonule podmornice, bili su u centru pažnje brojnih posjetila izložne u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Galerija

Bonus video: