Ivanović vaga šta sa Lazovićem - nazire se kraj istrage u slučaju FK Mogren

Specijalno tužilaštvo zainteresovalo se za lokalitet Lugovi, nakon što je zaključen sporni ugovor oko osnivanja zajedničke firme, između FK Mogrena i dviju inostranih kompanija
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 04:52h

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal uskoro će donijeti konačnu odluku u slučaju Fudbalskog kluba Mogren, nakon što je u prethodnih tri godine detaljno vođena istraga oko ugovora kojim je dva hektara opštinske zemlje, bilo prenijeto u vlasništvo inostrane kompanije.

To je “Vijestima” potvrdila speciajlna tužiteljka Đurđina - Nina Ivanović.

“Slučaj FK Mogren, Budva u fazi je donošenja konačne odluke”, piše u odgovoru koji je Ivanović dostavila “Vijestima”.

“Vijesti” su još prije gotovo dva mjeseca pitali Tužilaštvo da li je završena istraga vezana za potpisivanje ugovora iz 2009. kojim je 12.000 kvadrata zemljišta u Budvi, na kome se nalazi stadion Lugovi, ustupljeno inostranoj kompaniji koja je tu planirala da gradi hotelski kompleks. Ista pitanje poslata su i prije dva dana.

Đurđina Ivanović

Specijalno tužilaštvo zainteresovalo se za lokalitet Lugovi, na kojem se nalazi stadion fudbalskog kluba, nakon što je prije četiri godine zaključen sporni ugovor oko osnivanja zajedničke firme, između FK Mogrena i dviju inostranih kompanija iz Amerike i Kipra čiji se osnivači „kriju“ iza ofšor kompanija.

Na atraktivnoj parceli, investicioni partneri planiraju izgradenju luksuzno stambenog poslovnog centra, površine oko 70 hiljada kvadrata

U međuvremenu firma “Nova star CG”, koju je osnovala ofšor firma “Nova star LLC” registrovana u američkoj državi Delavare, izbrisana je kao jedan od osnivača Novostar investmenta. Interesantno je da se ova američka država pominje i kao adresa gdje je osnovana firma, Mateniko LLC odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

Prema novim podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, Novostar investment je dominantno sa 75 odsto kapitala osnovala izvjesna ofšor firma “Adriatic overseas holdings S.A.” Drugog partnera - Amsone enterprises Montenegro, osnovala je ofšor firma “Amsone enterprises LTD”, sa Kipra.

Ubrzo na novoosnovanu firmu, prenosi se vlasništvo nad dotadašnjom opštinskom zemljom, koju je prethodno Skupština opštine, uprkos oštrom protivljenu opozicije dala na upravljanje fudbalskom klubu.

Boro Lazović

Na atraktivnoj parceli, investicioni partneri planiraju izgradenju luksuzno stambenog poslovnog centra, površine oko 70 hiljada kvadrata.

Ugovor, koji je u vidu letaka razdijeljen po cijeloj Budvi, „dospijeva“ i do specijalnog tužioca, nakon čega po nalogu Ivanović, inspektori budvanske policije “ulaze“ u FK i uzimaju kompletnu dokumentaciju.

Ugovorom o prenosu prava na nepokretnost, potpisali se direktor FK “Mogren“ Boro Lazović i tadašnji izvršni direktor „Novostar investmenta“ Boško Krlović.

Lazović, inače direktor kluba, lider budvanskog DPS i aktuleni predsjednik Skupštine opštine, stavlja potpis na ugovor, nakon što je prethodno Skupština kluba jednoglasno podržala ideju da se osnuje zajednička firma sa dva inostrana partnera i započne višemilionski vrijedan poduhvat, od koga bi klub imao takođe milionsku zaradu.

Novom preduzeću se na raspolaganje stavljaju i prenosi prava na nepokretnost na katastarskim parcelama 2903, 2904, 2904/1, 2904/2, 2905, 2906, 2907, 2908/2, 2909/1, 2909/2, 2911/1, 2911/2, 2911/3 ukupna površine 11.714 kvadrata.

Nakon što je istraga specijalnog tužioca uzela maha, iznenada, uoči minulog ljeta, Skupština kluba donosi odluku da jednostavno raskine ugovor sa dotadašnjim parnerima, pa se cejelokupni zemljišni kompleks na Lugovima ponovo vraća u vlasništvo Mogrena, koji se u katrastu i zvanično knjiži kao vlasnik.

Branimir Gvozdenović

Međutim, ni nakon toga nije se utihnula medijska prašina početkom godine Ministarstvo održivog razvoja, na čelu sa Branimirom Gvozdenovićem, izdaje fudbalskom klubu urbanističko tehničke uslove, kao prvi papir za dobijanje građevinske dozvole za gradnju dvije kule bliznakinje od 11 spratova.

Ubrzo nakon toga, Opština je pripremila i skupštinsku odluku o profesionalizaciji kluba, kojom je bilo predviđeno da Opština sa svoje strane, kao osnivački kapital, unese 100 hiljada kvadrata zemlje na Lugovima i Dubovici, procijenjene na 21,3 miliona.

Odluka ne uspijeva ni da dođe pred odbornike, već se povlači sa zasjedanja, nakon oštrog protesta dijela javnosti, a prije svega lokalne opozicije i SDP-a.

Glavna zamjerka bila je da se opštinska zemlja ponovo daje na upravlajnje Skupštini fudbalskog kluba, koja ponovo može da odlučuje šta će i sa kim ulaziti u poslovne aranžmane.

Nakon svega, gradonačelnik Lazar Rađenović, odlučuje da kompletno zemljište, ustupljeno na gazdovanje FK Mogren, vrati pod okrilje Opštine.

Galerija

Bonus video: