Sport je najbolji ambasador Crne Gore

Prezentacije 123 odabrana naučna rada sa 26 univerziteta, 39 fakulteta, 10 akademija i 31 ustanove, počele su danas od devet sati u Rektoratu, a učesnike je pozdravio rektor Predrag Miranović
152 pregleda 1 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2013. 19:52h

Jubilarna X Međunarodna naučna sportska konferencija, ali i IX Kongres Crnogorske sportske akademije (CSA), svečano su otvoreni danas u zgradi rektorata Univerziteta Crne Gore.

U prisustvu velikog broja naučnika iz 16 zemalja, naučni skup koji organizuju Fakultet za sport iz Nikšića i Crnogorska sportska akademija, otvorio je ministar prosvjete i sporta, Slavoljub Stijepović.

"Uvjeren sam da će i ova jubilarna naučna sportska konferencija biti uspješna, i da će uticati na dalji razvoj i afirmaciju crnogorskog sporta, jer Crna Gora je dokazala da ima nemjerljiv sportski potencijal. Sport je najbolji ambasador Crne Gore, a naši sportisti su primjer na koji treba da se ugledamo i u drugim oblastima. Slijedeći njihov put treba da izađemo iz ljušture inferiornosti i pokažemo da i u ostalim oblastima možemo biti bolji od drugih. Crna Gora će i ubuduće ulagati u sport i nauku, a ova konferencija i Kongres imaju jasan koncept, jer povezuju nauku i sport", kazao je Stijepović.

Prezentacije 123 odabrana naučna rada sa 26 univerziteta, 39 fakulteta, 10 akademija i 31 ustanove, počele su danas od devet sati u Rektoratu, a učesnike je pozdravio rektor Predrag Miranović.

Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i sporta su pomogli organizaciju jubilarne konferencije.

Dekan Fakulteta za sport i predsjednik CSA, prof. dr Duško Bjelica, uručio je plakete najzuslužnijim za uspješan rad svih dosadašnjih naučnih konferencija u Crnoj Gori. Prvom doktoru fizičke kulture na prostoru bivše Jugoslavije, Pavelu Opavskom, zatim dekanu Fakulteta za sport u Ljubljani MIlanu Žvanu, predsjedniku Olimpijskog komiteta BiH, Izetu Rađu, prof. dr Spasoju Bjelici sa novosadskog Fakulteta za sport, i ministru Stijepoviću.

"Čestitam organizatorima na jubileju manifestacije koja na najbolji način propagira crnogorski sport. I čestitam vam na rezultatima, jer su uspjesi crnogorskih sportista nezaobilazna tema na svim satancima MOK-a. Želimo da ubuduće budete još bolji, a mi smo od prvog dana zajedno sa vama i zahvaljujući ovim naučnim okupljanima upoznali smo divne ljude i ljepote vaše zemlje", naglasio je Rađo.

A nijesu izostala ni priznanja Dušku Bjelici, plaketa Fakulteta za sport iz Niša, te umjetničko djelo, grafika, koju je poklonio dekan Fakulteta iz Splita, Boris Maleš, a priznanja su stigla i sa Univerziteta „Vasil Levski” iz Sofije i od Bugarske sportske akademije.

Bonus video: